spot_img

Nedavno objavljeno

Šest stotina sadnica za NAŠ PLANET posađeno na lokalitetu zeničkog izletišta  Smetovi

Šest stotina sadnica za NAŠ PLANET posađeno na lokalitetu zeničkog izletišta  Smetovi  tokom vikenda od strane članova Saveza izviđača Grada Zenica.

Na inicijativu UNDP i u organizaciji Gradske uprave Zenica ,  stotinu osamdeset dva  člana Saveza izviđača Grada Zenica je u subotu 31.10.2020. godine učestvovalo u  akciji pošumljavanja zeničkog izletišta Smetovi. Ovime je uspješno realizovana ranije planirana aktivnost projekta NAŠ PLANET  podržanog od strane Grada Zenica , dok su sadnice obezbijedili prijatelji iz UNDP-a.

Poštujući važeće mjere i preporuke od strane kriznih štabova u skladu sa COVID 19 situacijom, izviđači Zenice su realizaciji već ranije planirane aktivnosti pristupili krajnje odgovorno.  Mjesta polaska i prevoz učesnika je zbog smanjenja ograničenja broja osoba organizovan   sa tri različite lokacije, svim učesnicima je pored popunjenog obrazca za učešće na aktivnosti redovno praćena tempreratura, a sama realizacija svih planiranih ciljeva je brižljivo realizovana na otvorenom kroz razdvojeni  rad u simboličkim grupama ne većim od 12 osoba ( vodovima i patrolama) organizovanim tokom redovnih vannastavnih sastanaka izviđačke organizacije.  Iako stalno nošenje maske i briga o stalnom održavanju fizičke distance nekada odvlači koncentraciju, naši mlađi i odrasli članovi su uspješno kroz 1236 volonterskih sati potrošenih za pripremu i realizaciju aktivnosti obogatili naše prelijepo izletište sa šest stotina novih sadnica.

Mjere na jačanju ekološke kulture su i nakon aktivnosti nastavljene, pa je za sve učesnike uzrasta od 07 do 25 godina organizovana  edukativna staza tokom koje su u malim grupama mješovitog sastava učesnici do kraja druženja  prošli različite punktove i savladali vještine: traganje u prirodi, kako se zaštititi od COVID 19,  uže i primjena užeta u prirodi, briga i održavanje određenog područja u prirodi i upoznavanje flore i faune prirodnog okruženja u kome se boravi.

Aktivnosti su se pridružili i članovi planinarskih društava iz Zenice.

Latest Posts

Raport

spot_img