spot_img

Nedavno objavljeno

9. Sarajevo International Guitar Festival otvara koncert španjolskog gitariste Pabla Menéndeza!

Deveto po redu izdanje Sarajevo International Guitar Festivala, koje će se usljed situacije izazvane Korona virusom održati u online formatu biti će otvoreno koncertom španjolskog gitariste i EuroStrings umjetnika Pabla Menéndeza.

Inače, Menéndez je umjetničko znanje sticao  uz najistaknutije gitariste danjašnjice poput Marca Sociasa i Carla Marchionea, a zanimljivo je i da se trenutno usavršava u oblasti orekstarskog dirigovanja u klasama Muguela Romea i Andrésa Saladoa. Njegov dosadašnji umjetnički angažman obilježili su koncerti u Španiji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Italiji. Pored solističkih nastupa okrunjenih

  prestižnim nagradama na internacionalnim takmičenjima  poput one na Concurso International ‘Juan Crisóstomo de Arriaga, Menéndez svoje umijeće nerijetko iskazuje i kroz kamerno muziciranje.  U pomenutom kontekstu ističe se kompakt disk posvećen španjolskoj muzici 19. 

stoljeća, a kojeg je snimio sa tenorom Joaquínom Pixánom i pijanistom Mariom Bernardom.

Online koncertno izdanje talentiranog umjetnika publika će imat priliku poslušati na zvaničnoj FB stranici Sarajevo International Guitar Festivala, i to u nedjelju, 8. novembra 2020. godine s početkom u 20:30 sati. Repertoarski odabir Menéndeza  uključivat će djela Wolfganga  Amadeusa  Mozarta – šest arija iz opere Čarobna frula (transkripciju sačinio P. Menéndez), Joaquína Rodriga – Sonata Giocosa, te Fernanda Sora – Fantasie élégiaque op. 59.

Latest Posts

Raport

spot_img