Nedavno objavljeno

spot_img

SAMIRA CERIBAŠIĆ I MELIHA VELAGIĆ: Firma CORE odraz je naših porodičnih različitosti

Sestre Samira Ceribašić i Meliha Velagić obilježile su 13 godina postojanja kompanije CORE, nastale na njihovim ujedinjenim iskustvima rada u BiH i Njemačkoj. Firma koju su osnovale sa svojim muževima danas zasluženo slavi poslovne uspjehe nudeći inovativna rješenja u oblasti autoindustrije premium brendovima kao što su Rolls Royce, Maserati, Porsche, BMW, Mini, Bentley, Mercedes-Benz... Također, kompanija CORE u Sarajevu bilježi uspjeh u oblasti softvera i informatike

Napisala Mersiha Drinjaković

Često pišemo o ženama, posvetili smo im bezbroj tekstova, a uvijek nas obraduje kad možemo imati sadržaj koji govori o sestrama poduzetnicama u zajedničkom biznisu. Samira Ceribašić i Meliha Velagić su iz Bosanskog Šamca, ali prva već decenijama živi u Njemačkoj, a druga u Sarajevu. Svoje su kompetencije i znanje odlučile prije 13 godina udružiti u kompaniji CORE, i to zajedno sa muževima. CORE je kompanija koja se bavi inovativnim rješenjima u oblasti autoindustrije, te su njeni inžinjeri zaslužni za desetine rješenja za premium brendove kao što su Rolls Royce, Maserati, Porsche, BMW, Mini, Bentley, Mercedes-Benz…
Našli smo se s Melihom i Samirom u trenucima posljednjih priprema za obilježavanje 13 godina kompanije u Sarajevu. Uzbuđenje je bilo skoro opipljivo, jer su namjeravale javnosti predstaviti prototip prvog bh. električnog skutera: E-Scooter by CORE. Ovaj iskorak kompanije je posebno važna razvojna faza za njene osnivače jer upravo u svojoj zemlji, uz strateškog partnera, namjeravaju graditi fabriku za serijsku proizvodnju ovih vozilica.
Spoj BiH i Njemačke.

CORE

Samira Ceribašić je suosnivačica i članica Uprave kompanije CORE d.o.o. u Sarajevu i CORE MUC GmbH u Münchenu. Usto je i poslovna mentorica s ekspertizom za pitanja startupa, rasta malih i srednjih preduzeća, dinamike porodičnih biznisa te ženskog poduzetništva.
Njezin put je tekao od srednje Ekonomske škole u Šamcu, pa studija ekonomije u Sarajevu, koji nakon stutusa izbjeglice nastavlja 1996. godine u Berlinu. Prvo poslovno iskustvo stekla je u kompaniji Siemens, a pred kraj studija dobila je poziciju u produkt menadžmentu u Mercedesu, gdje je ostala narednih 15 godina.
Spoj dugogodišnjeg njemačkog iskustva koje Samira ima, bosanskog poduzetničkog duha te poznavanja tržišnih prilika koje je Meliha stekla kao inžinjerka mašinstva, a sve utemeljeno na ličnoj spoznaji i vjeri u vlastite mogućnosti, ujedinjuje dvije sestre i vodi ih na put samostalnog poduzetništva.
Najprije je 2011. godine osnovana bh. firma CORE, da bi 2016. dobila svoju njemačku podružnicu CORE GmbH. Iste godine Samira je iz Mercedesa i zvanično prešla u porodičnu firmu, postavši rukovoditeljica ekonomsko-pravnih poslova.

Korporativna iskustva

Trinaest godina kasnije, Samira i Meliha su svjesne da su dobro odabrale. CORE koji uspješno posluje sa velikim automobilskim brendovima, koji iza sebe ima velike poslovne rezultate, danas može služiti kao primjer uspješne porodične kompanije.
Iako po struci mašinska inžinjerka, Meliha je dugo radila u jednoj domaćoj farmaceutskoj kompaniji. Muževi naših sugovornica odabrali su ista zanimanja, ali su dobro “podijeljeni”: Samirin suprug je inžinjer, a Melihin ekonomista.
I to je CORE postavilo na dobre temelje perspektive koja uz poduzetničku snagu baziranu na različitostima samih osnivača uvijek uvažava mišljenje onog drugog, tražeći jake argumente i analitički pristup pri svakoj strateškoj odluci. “Balansiranje i usklađivanje vlastite samosvijesti je jako važno. Žena treba biti svjesna svoje vrijednosti, ali ponekad nam problem predstavlja mentalni sklop i roditeljski odgoj koji skromnost postavljaju kao najvažniju vrlinu”, govori Samira.

Znanje i kompetencije

Sve četvero su radili u velikim korporacijama te upijali i usavršavali svoja znanja. Samira je godine provela u njemačkom Mercedesu, a razmišljanja o vlastitom poduzetništvu se se ranije uglavnom kretala na fonu da će suprugu dati podršku ako se odluči na taj korak, što je i učinio pokrenuvši 2008. godine inžinjerski business consulting. Međutim, nakon dosta analiza i razgovora, shvatili su da kompanija u koju će ući zajednički, sa transferom znanja i iskustva u nove poslovne vode, može donijeti odličan rezultat. “Moj suprug dolazi iz porodice malih privatnih biznisa, tako su othranili i školovali djecu, pa nam ta ideja nije bila strana u razgovorima. Rekla sam jedne prilike i mužu i zetu: ako vas dvojica ne možete otvoriti firmu u BiH i biti uspješni, onda ne znam ko može. Jednostavno, imala sam puno povjerenje u njihovo znanje i kompetencije”, kaže Meliha.

Meliha Velagić i Samira Ceribašić
Meliha Velagić i Samira Ceribašić

U svim tim razgovorima na porodičnim okupljanjima iskristalizirala se i strategija o firmi CORE. I ideja je postala stvarnost. “Nije nam bila želja ni svrha da idemo u biznis da zaradimo pare. Nikad nismo imali tu kratkoročnu strategiju hajde da zaradimo novac! Ne, nas su te ideje stvarno ispunjavale, sva kreativnost nam je pružala prostor za zadovoljstvo. I svi smo razvijali jedni druge na tom putu. Mi smo svoj socijalni kapital”, govori Meliha.
Jedan važan segment njihovog razvoja je bilo prihvatanje da je neko od njih u određenom segmentu djelovanja uvijek stručniji od ostalih. I da se njegovi ili njeni argumenti uvažavaju. “Te finese koje se ne primijete izvana, mi jednostavno imamo sluh jedni za druge. I ta karakterna različitost je nama važan stub na kojem počivaju poslovni odnosi. Kad jedno ne može nešto u nekom trenutku, može ostalo troje, uvijek postoji backup”, dodaje Samira, dok Meliha nastavlja: “Razvili smo i poseban pristup, šesto čulo, rekla bih, kad nekom treba dati malo vjetra u leđa, a kad ga treba malo spustiti na zemlju. A vrijednosti kulture, odgoja i poštovanja su stalno prisutne.”

Četiri različita karaktera

Samirin muž je Jens Ceribašić, također iz Bosanskog Šamca, osim što je rođen u Njemačkoj. Zajedno su pohađali muzičku školu u rodnom gradu, a potkraj srednje počeli su se zabavljati. Meliha, koja je pet godina mlađa od Samire, udata je za Mostarca Nihada Velagića, s kojim se vjenčala 2005. “Njih dvojica se super slažu, i to je baš važno, pogotovo jer rade zajedno. Svoj odnos su izgradili neovisno o nama dvjema”, govori Meliha, a Samira nastavlja: “Mi smo četiri različite osobe, četiri karaktera, i niko nikome ne guši talenat i kreativnost. Naučili smo slušati jedni druge, a taj smo koncept proširili i na kolegice i kolege u firmi.”
Priča o dvije sestre koje iz velikih korporacija prirodnim razvojem vlastitih kompetencija prelaze u privatno poduzetništvo je lekcija koju svaka od nas na drugačijim temeljima može naučiti i primijeniti. Kroz studij, kroz stečena međunarodna iskustva, kroz razvoj u kompaniji na domaćem terenu, sve je to obogaćivalo njihove poslovne puteve koji su se u jednom trenutku ukrstili i nastavili u jednom pravcu, onom novom, uzbudljivom i po prvi put – vlastitom. Njih dvije su i kreativne liderke i praktičarke, a posebnu pažnju posvećuju mentorskom radu svjesne da vlastito znanje trebaju prenijeti i drugim ženama.

Gracija 444, jesen 2024.
spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport