Nedavno objavljeno

spot_img

Koliko si puta željela nešto promijeniti u svom životu?

Fitness instruktorica koja je godinama sarađivala s Gracijom, riječju i slikom pomažući našim čitateljicama da postignu željenu formu, sada redovno misli pretače na papir i s nama dijeli inspirativne rečenice koje nas mogu motivisati na korake ka željenoj promjeni životnih navika

Piše: Giovanna PAPARELLA

Koliko si puta željela nešto promijeniti u svom životu? Tvoja kondicija, posao, nešto u tvom odnosu s partnerom, s djecom… Ali vrlo često je promjena teška, pa se na kraju samo žališ, zar ne? Jer prva misao koju svi nesvjesno činimo jeste tražiti uzroke svog nezadovoljstva izvan nas, tj. “Kriv je ovaj ili onaj… nisam ja.”

Dopusti mi da ti bolje objasnim. Ako nisi u formi, krivo je vrijeme koje nemaš za vježbanje; ako posao ne ide onako kako bi željela, kriv je šef koji te ne zna cijeniti; ako odnos s partnerom i djecom nije najbolji, oni su krivi za to, a ne ti.

Ali znaj da te ovaj stav nikamo ne vodi.

Nastavljajući misliti da je uzrok vani, stvaraš alibi za nečinjenje, jer ako nisi kriva, ne možeš ništa poduzeti. Ovo je vrlo destruktivan stav, jer te prisiljava na nepokretnost i pasivno prihvaćanje stvari koje ti se ne sviđaju i zbog kojih patiš.

Brutalne bilješke

Ali dobro me shvati, ne kažem da ono što misliš nije istina, ne mislim da su to samo izgovori. Sigurno su to realni problemi – zasigurno nemaš puno vremena, šef bi te mogao više cijeniti, partner i djeca bi ti mogli više izaći u susret. Ali ako smatraš da ove stvari ne ovise o tebi i ako se neće promijeniti jer ne ovise o tebi, 5 brutalnih bilješki:

  1. Nijedna fizička spremnost (osim kod onih koji ne rade ništa) ne može da se ne poboljša.
  2. Ako se tvoja kondicija ne popravlja, usredotočuješ se na pogrešne stvari. Nije važno što kažeš da bi željela trenirati svaki dan, kad na kraju ne možeš ni jednom doći, niti što ćeš se upisati na najnoviji ekstremni kurs, ako to nije u skladu s tvojim potrebama i trenutnim stanjem.
  3. 99% žena žali se da nemaju vremena za bavljenje fizičkom aktivnošću, ali onda gube vrijeme, rade previše stvari za druge i uvijek su zauzete rješavanjem hitnih slučajeva i gnjavaže, a ne poduzimaju ništa da delegiraju i optimiziraju vrijeme. Dan za danom odustaju, a njihovo fizičko i mentalno zdravlje stagnira ili je u krizi.
  4. Osobni rast, fizička spremnost i zdravlje neće ti pasti s neba, moraš nešto učiniti.
  5. Žene koje uspijevaju doći u formu su one koje posvećuju vrijeme svom rastu i dobrobiti umjesto svakodnevnim poslovima i udovoljavanju svačijim zahtjevima.
promjena
Foto; Freepik

Psihička zamka

Žaliti se da se ne “osjećaš dobro i u formi” ili da su “u formi samo one žene koje imaju vremena za gubljenje ili su genetski predisponirane”, a da pritom nisi nikada pokušala i nemaš nikakav plan niti najmanju ideju odakle početi, kako, kada i šta učiniti – kao da bi se dobrobit trebala dogoditi gotovo sama od sebe, kao nagrada za “tvoju dobrotu i dostupnost prema drugima” – to je psihička zamka.

Ugodan dan.nalaziš se u slijepoj ulici.

Umjesto toga, pokušaj promijeniti svoj stav i razmisli šta TI MOŽEŠ učiniti da promijeniš stvari koje nisu dobre za tebe.

Nisi dežurni krivac

Ne želim da sebe kriviš za sve što nije u redu – nisi ti dežurni krivac – ali je tvoja odgovornost da poduzmeš nešto za svoj život i da ga zaista pretvoriš u ono što želiš.

Razmisli o tome šta možeš učiniti da organizuješ vrijeme koje nemaš, šta možeš optimizirati, kome možeš reći “NE”, šta možeš delegirati i šta danas možeš eliminirati kako bi dva puta sedmično našla 30-40 minuta za sebe. Vratila bi se u formu, uklonila nelagodu, povratila osjećaj dobrobiti i malo samopouzdanja.

Šta možeš učiniti da impresioniraš šefa i učiniš da te više cijeni i primjećuje?

Kakav stav možeš zauzeti prema svom partneru i svojoj djeci kako bi zajedno živjeli mirnije?

Šta si dosad učinila?

Ako počneš preuzimati odgovornost za svoj život i svoju sreću, moći ćeš se promijeniti. Sve dok nalaziš vanjske izgovore, ništa se neće promijeniti. Razmisli – šta si dosad učinila?

Zato nemoj tražiti uzroke negdje drugo. Zaviri u sebe, pogledaj se u ogledalo i zapitaj se šta danas možeš promijeniti:

1. Da više nemaš bolove u leđima

2. Da se više ne osjećaš umorno

3. Da smanjiš stres i pritisak koji ti ne daju da zaspiš

4. Da više ne vidiš one “šlaufiće” oko struka koji ti smetaju

5. Da izgradiš zdravije tijelo i um kako bi se manje bojala virusa

6. Da smanjiš valunge i nelagode povezane s klimaksom i menopauzom

Ako želiš preuzeti odgovornost za svoj život, mogu ti pomoći da na jednostavan, učinkovit i održiv način pronađeš svoju dobrobit.

Prvih pet minuta

Jedna od strategija je pojednostaviti ciljeve i razmišljati o malim svakodnevnim koracima.

Želiš li primjer? Želiš li imati fizičku aktivnost, ali misliš da nemaš vremena ili da je previše naporno, ne sviđa ti se, ili si lijena? Onda razmisli o tome da umjesto da vježbaš sat vremena svaki dan, počneš s 5 minuta. Lakše će ti biti da počneš, zar ne misliš?

Ako nemaš vremena, postavi alarm 5 minuta ranije da bi vježbala tih 5 minuta. Nakon što završiš vježbe, možda ćeš shvatiti da nije tako strašno, da ćeš se osjećati bolje, imati više energije, biti sretnija. Možda će ti se probuditi želja da nastaviš, pa ćeš raditi više – 10, 15, pa i 20 minuta, dok ne dođeš do 30-40 minuta.

Promjena ima cijenu

Možda misliš da je 5 minuta malo, ali tih 5 minuta je bolje nego ništa a svakako više u odnosu na jučer. Probaj, učini prvi korak. Ili nastavi da se žališ. Žaljenje je besplatno, a promjena ima svoju cijenu. Kreni od sebe i napravi promjene koje želiš vidjeti.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport