SASTOJCI:
• 6 srednje velikih mrkvi (oko 700 g)
• 70 g svježe naribanog parmezana
• 2 kašike maslinovog ulja
• 2 velika režnja bijelog luka, nasjeckana ili naribana
• 2 kašičice dimljene paprike
• 1 kašičica kumina u prahu
• ½ kašičice čilija u prahu ili tucane crvene paprike
• šaka svježeg peršuna sitno nasjeckanog
• prstohvat morske soli
PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 200° C. Mrkvu pripremite tako da je ogulite i prepolovite po dužini, pa opet napola tako da svaki komad ima ravnu stranu.
U velikoj zdjeli napravite marinadu od maslinovog ulja, bijelog luka, paprike, kumina, čilija, peršuna i soli. Dodajte mrkvu i promiješajte da se sjedini tako da svi komadi budu potpuno obloženi. Pospite šaku parmezana u neprijanjajuću tepsiju. Plosnate stranice mrkve umočite u preostali naribani parmezan i stavite ih u tepsiju okrenute prema dolje. Mrkve trebaju biti postavljene jedna pored druge u ravnomjernom sloju bez ikakvog razmaka. Pecite 20-25 minuta, ovisno o jačini rerne. Čačkalicom provjerite je li mrkva potpuno kuhana i mekana. Izvadite iz rerne i lopaticom odmah preokrenite mrkvu. Poslužite.