Nedavno objavljeno

spot_img

35. Međunarodni sajam knjiga će se održati od 17. – 22. aprila pod motom „Riječ“

Na današnjoj sjednici Programskog savjeta Međunarodnog sajma knjiga JKP Centra Skenderija razmatrane su priprme za 35. Međunarodni sajam knjiga koji će se održati od 17. – 22. aprila pod motom „Riječ“.

Savjet je prihvatio informaciju u sajamskim prostorima (dvorana Mirza Delibašić, Dom mladih Skenderija, Plato Skenderja, Privredni grad i VIP salon).

Otvaranjem novih prostora za autore, i promocije knjiga kreativne industrije, izdavštva, bibliotekarstva i knjžarstva, zadovljava se izuzetan interes za učešće na sarajevskom sajmu ove godine. Do današnjeg dana najavljeno je u odnosu na prošlu godinu 20 posto više izdavača i pokazan je izuzetan interes izdavačkih kuća iz Crne Gore,  Hrvatske, i Bosne i Hercegovine kao i kulturnih centara koji imaju sjedište u BiH, naglasila je menadžerica Sajma knjiga Amira Bojičić.

Savjet je pozvao sve izdavače i knjižare, bibliotekare i institucije nauke, kulture i obrazovanja da je poziv za prijavu za učešće na sajam otvoren do 17. marta 2024. godine.

Ovogodišnji sarajevski sajam bit će i središte naučne i stručne knjige i izdavaštva univerziteta iz svih oblasti stvaralaštva, posebno fakulteta i Instituta UNSA.  Poseban program u Dvorani Mirza Delibašić oraganizuje se u „Bosanskoj kući“ u kojoj će se realizoavti više od 100 promocija knjiga i autora. U novom centralnom prostoru ove dvorane bit će oblikovan prostor pod imenom „Dijalog“ na kojem će biti realizovani razgovori i susreti pisaca  o međunarodnoj kulturnoj saradnji.

Na sajmu će pored dvorane Mirza Delibašić biti otvoren i prostor Doma mladih u kojem će se organizovati prezentacija i promocije knjiga za djecu i omladinu, radionice i igraonice posvećene stvaralaštvu najmlađih uključujući i pozorišna, muzička i  filmska ostvarenja i nove IT tehnologije.

Savjet je prihvatio informaciju o otvaranju platoa i Privrednog grada za zainteresirane izdavačke kuće i sponzore sajma. Savjet je prihvatio informaciju radne grupe za pripremu Međunarodnog okruglg stola koji će se desiti 21.04.2024. godine

Savjet je prihvatio i informaciju uz koordinatoricu mr. Adelaidu Grabovicu radne grupe o pripremi međunarodng okruglog stola na temu “Prevođenje i autori“.

Na Sajmu će biti realzirano 35. Izložbi, među kojima je izuzetno značajna izložba NUBiH i biblioteke Sarajeva iz njihovih fondova. Savjet je pozdravio i izuzetan interes i medijskih kuća i  direktno izvještavanje iz sajamskih dvorana.

Savjet je prihvatio Rješenje plakata i vizualnog identiteta sarajevskog sajma knjiga 2024,  umjetnika Samira Plaste (dostavljamo vam u prilogu).

Počasni gosti sajma bit će bosanskohecegovački pisci iz dijaspore.

Savjet je prihvatio i sastav žirija sajma u sastavu: Asmir Kujović – predsjednik,

Marija-Fekete Sullivan – član, Lejla Alimanović – član, Biljana Zarić – član i Aida Gavrić -član i sekretar žirija Vesna Feleč. Žiri će dodijeiti tradicionane nagrade sajma za najbolja ostvarenja u protekloj godini.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma knjiga Ibrahim Spahić, zahvalio se KJP Centru Skenderija za temeljite sestomjesečne pripeme sajma i posebno partnerima Drušvu pisaca, PEN Centru BiH, Nacionalno-univerzitetetskoj biblioteci BiH, Univerzitetu Sarajevo, izdavačima, medijskim partnerima i svim partnerima Sajma.

Savjet je izrazio saučešće porodici književnika Mirsada Bećirbašića koji je bio jedan od najznačajnjih kreatora programa i voditelja Bosanske kuće na sajmu.

 

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport