Nedavno objavljeno

spot_img

Mladi postaju budući lideri!

Akademija za buduće lidere je okupila mlade učesnike sa područja Općine Novo Sarajevo.

Uz interaktivne radionice na temu društvene inkluzije završen je prvi modul akademije.

U uvodnom obraćanju, predsjednica Udruženja kriminalista, kriminologa i menadžera sigurnosti mag. Mirela Mujović, se obratila sa porukom da mladi iskoriste prilike koje im se nude kako bi izgradili sebe i doprinijeli rušenju stereotipa da oni ne mogu biti pokretači društvenih promjena.

Program akademije je započeo predavanjem gospođe Amine Kurtagić, predstavnice fudbalske organizacije Respekt sa sloganom “Jednake šanse, prilike i mogućnosti za sve!”, dijeljenjem ličnog iskustva u radu sa mladim osobama kroz ideju inkluzije putem sporta.

Amina Kurtagić, predstavnica fudbalske organizacije “Respekt”

Nijaz Memić, prvi bosanskohercegovački paraolimpijac, ukazao je na izazove sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom kroz bavljenje sportom. Istaknuto je da ih zakonske barijere nerijetko ograničavaju u ostvarivanju još ozbiljnijih rezultata. Uz izrazit interes učesnika predstavljeni su uspjesi bosanskohercegovačkih paraolimpijaca kao i karakteristike svakog paraolimpijskog sporta.

Mladi učesnici akademije su istakli da je u formalnom obrazovanju prisutan nedostatak edukacija na temu kreiranja ohrabrujućeg, individualnog pristupa za sve kategorije društva.

Projekat “Probudi se!” je dio većeg projekta pod nazivom “ReLOad2” kojeg finansira Evropska Unija i implementira Razvojni fond Ujedinjenih nacija.

Cilj prvog modula današnje aktivnosti je pružiti priliku mladim osobama da putem praktičnih primjera prepoznaju metode i važnost inkluzije kroz sport kako bi se preventirala pojava socijalne isključenosti.

Projekat “Probudi se!” je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Nijaz Memić, prvi bh. paraolimpijac

ReLOaD2 ima za cilj unaprijediti finansijske mehanizme putem kojih će općine transparentno finansirati organizacije civilnog društva i zajedno sa njima implementirati aktivnosti prioritetne za lokalni razvoj. Ovaj regionalni projekat podržava lokalne samouprave da razviju transparentne mehanizme finansiranja za organizacije civilnog društva, kako bi se poboljšale usluge prema građanima u lokalnim zajednicima.

Ovom prilikom Udruženje kriminalista, kriminologa i menadžera sigurnosti poziva sve mlade osobe koje se školuju ili žive na području Općine Novo Sarajevo, da se priključe četverodnevnim aktivnostima Akademije za buduće lidere; aktivnostima koje će se ponovo održati u prostorijama Homework Huba na datum 11.9.2023.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport