Piše i kuha Belma Pećanin
Ovaj sam recept dobila od moje drugarice Amele i pravim ga za sve moguće prilike (goste, izlete, putovanja, uz kafu, čaj,…). Probajte i vi!
Kora:
180 g omekšanog putera,
100 g šećera,
praška za pecivo na vrh noža,
250 g brašna,
kora 1 limuna,
1 jaje i 1 žumance.
Zamijesiti tijesto i razvaljati u četvrtastu tepsiju.
Koru premazati džemom.
Fil:
250 g mljevenih oraha,
100 g šećera i 1 vanilin šećer,
100 g grožđica pofurenih sa 10 kašika mlijeka.
Pomiješati i rastanjiti preko džema.
Umutiti 2 jajeta i preostalo bjelance sa 3 kašike šećera i 3-4 kašike brašna. Preliti preko fila.
Peći 10 min na 250°C, pa još pola sata na 180°C.
Kad se ohladi izrezati na štanglice.