spot_img

Nedavno objavljeno

U prostorijama BIHAMK-a promovisanaa publikacija Program razvoja mladih talenata u autosportu u BiH

Program razvoja mladih talenata u autosportu dio je projekta koji je u okviru FIA Programa sportskih grantova realiziran od maja/svibnja do decembra/prosinca 2021. godine koordiniranom aktivnošću nekoliko BIHAMK-ovih odjela, uz ekspertnu podršku sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ulster Univerziteta, te FIA Regionalnog pružaoca usluga obuke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – Autosportske organizacije Emirata (EMSO).

Kroz seriju online trening sesija, u saradnji sa predstavnicima BIHAMK-a, predstavnici EMSO-a su, uz podršku svog akademskog partnera, prof. Davida Hassana sa Univerziteta Ulster, izvršili procjenu trenutne situacije ASN-a (Državnog autosportskog saveza) te dali kratkoročne i dugoročne preporuke koje bi uz okvir najboljih praksi tom sportskom tijelu trebale poslužiti kao putokaz za uspostavu samoodrživih modela razvoja i unaprijeđenje autosportskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na optimalan put razvoja mladih talenata.

Iako spada među najtrofejnije sportove čiji takmičari/natjecatelji postižu vrhunske rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni, autosport u našoj zemlji, zbog izostanka podrške šire društvene zajednice i sistemskog rješenja finansiranja, te imajući u vidu brojne probleme u funkcioniranju saveza na državnom nivou, stagnira već duži niz godina.

Realizirana studija je vid podrške i pomoći BIHAMK-a krovnom autosportskom savezu u cilju razvoja, afirmacije i popularizacije autosporta/športa u našoj zemlji, a smjernice sadržane u dokumentu Program razvoja mladih talenata u autosportu u BiH biće dragocjen putokaz i sportskim klubovima u BiH da učine pozitivan pomak u tom pravcu.

Brošura sa programom razvoja mladih talenata u autosportu biće dostavljena sportskim klubovima širom Bosne i Hercegovine, nadležnom Ministarstvu Civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dok će elektronska forma publikacije biti dostupna i putem www.bihamk.ba.

U svom kratkom osvrtu na rezultate ovog projekta, prof. Dževad Bibić sa Mašinskog fakulteta Sarajevo (Odsjek za motore i vozila) koji je učestvovao u realizaciji ovog projekta između ostalog je istakao: „Projekt razmatra stanje autosporta u Bosni i Hercegovini, te po osnovu utvrđenih činjenica daje jasne i izvodive kratkoročne i dugoročne preporuke, koje imaju cilj popularizaciju autosporta i animaciju što većeg broja mladih ljudi da uzmu aktivno učešće u njemu. Naravno, kao i u svakom sportu okosnica su entuzijasti, tako da se na ovom mjestu želim zahvaliti i čestitati svim entuzijastima i zaljubljenicima u auto-moto sport na dosadašnjem zalaganju i radu. Uvjeren sam da ćemo provođenjem predloženih preporuka, nesebičnim zalaganjem i etuzijazmom u skorijoj budućnosti biti u prilici da se ponosimo uspjesima neke nove Lane Pudar iz autosporta.“

Izvor: bihamk.ba

Latest Posts

Raport

spot_img