POTREBNO:
Za tijesto:
200 gr oštrog brašna,
90 gr šećera,
110 gr putera,
2 žumanjka,
1 kašičica arome vanilije,
2 kašike vode,
malo soli;
za frangipane:
100 gr badema,
75 gr šećera,
2 bjelanjka,
60 gr putera,
15 svježih smokvi
PRIPREMA: Pomiješajte brašno, šećer i so prstima u dubljoj posudi. Dodajte na komadiće izrezani puter te ga provucite prstima kroz brašno. Kada brašno postane grudvasto dodajte u posudu žumanca, arome vanilije i vodu te od svega zamijesite glatko tijesto. Gotovo tijesto zamotajte u rastezljivu foliju i stavite u frižider da se hladi.
Za frangipane, u električnu sjeckalicu stavite bademe, šećer i puter. Ispulsirajte sve desetak sekundi pa dodajte bjelanjke i nastavite dalje pulsirati cijelu smjesu dok ne dobijete glatku kremu. Tijesto za tart razvaljajte na kvadrat ili u krug te ga položite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite tijesto frangipanom pazeći da vam ostane oko 3-4 cm ruba nepokriveno. Preko frangipana poslažite smokve narezane na četvrtine s vrhovima okrenutima prema gore. Na kraju previjte rubove tijesta preko smokvi i tako završite tart. Pecite ga na 200 °C oko 40-50 minuta. Poslužite toplo ili hladno, ukusno je u oba slučaja!