spot_img

Nedavno objavljeno

Aida Redžepagić

U organizaciji Ambasade BiH u Češkoj i Udruženja “Lastavica”, Katedra za arhitekturu u Pragu je upriličila izložbu pod nazivom “Čeh rodom, Sarajlija izborom” a koja prikazuje najimpozantnija djela češkog arhitekte Karela Paržika, koji je najveći dio života proveo u Sarajevu, projektujući neke od najznačajnijih građevina. Na izložbi, koju su otvorili gradonačelnici Sarajeva i Praga, našle su se i fotografije Paržikovih zdanja naše poznate fotografkinje Aide Redžepagić

Priredila Mersiha Drinjaković
Foto Edvin Kalić

Kako ste došli na ideju da radite fotografije sarajevskih građevina arhitekte Karela Paržika?
– Izložba je na divan način pokazala dugogodišnju povezanost Češke i BiH. Karel Paržik je porijeklom Čeh, ali je život proveo u Sarajevu i poznat je kao graditelj Sarajeva, s više od 150 projekata koje nam je ostavio u naslijeđe: Zemaljski muzej, Narodno pozorište, Akademija likovnih umjetnosti, crkva sv. Josipa, Sinagoga, prvi projekat Vijećnice, zgrade Predsjedništva i Pravnog fakulteta, palača Marijin dvor… Sahranjen je u Sarajevu, a na njegovom grobu stoji epitaf “Čeh rodom, Sarajlija izborom”, što sam uzela kao naziv moje izložbe. U Pragu je izloženo petnaestak fotografija, a proširenu izložbu pripremamo i za Sarajevo.
Ko je tim koji stoji iza izložbe?
– Izložbu je pripremala diplomatkinja Katedre za arhitekturu u Pragu Jovanka Višnjevac iz BiH sa svojim mentorom Jaroslavom Dadom, a fotografije sam za tu priliku radila ja. Zaista je fantastično i pomalo nestvarno da vam se na izložbi nađu gradonačelnici dva tako velika grada i ambasadorica zemlje iz koje dolazite.
Kakve utiske nosite iz Praga?
– Savršene. Bila sam ponosna na izložbu, ali i na diplomatske odnose ambasadorice Martine Mlinarević u Pragu. Prisustvo brojnih čeških političkih uglednika, preko 25 ambasadora, bh. zajednica u BiH, studenti i stanovnici Praga koji su došli pogledati izložbu kao i delegacija iz BiH na čelu s gradonačelnicom Karić su pokazali koliko ambasadorica dobro predstavlja našu zemlju.
Koji je fotograf ostavio najveći utisak na vas?
– Cijenim djela slavnih fotografa kao što su Ansel Adams, Helmut Newton, Annie Leibovitz i Peter Lindbergh. Stalno pratim nove fotografske trendove, i sve ono što rade kako regionalni, tako i svjetski fotografi.
Kojoj se osobi današnjice divite?
– Svakoj osobi koja ne ide linijom manjeg otpora, nego se suprotstavlja nekim normama današnjice, mijenja i ispravlja krive Drine i ne ide utabanom stazom.
Kojih pet slavnih osoba biste voljeli pozvati na večeru?
– Annie Leibovitz, Davida Attenborougha, Gretu Thunberg, Angelinu Jolie i Marinu Abramović.
I šta biste im skuhali?
– Moja sestra to kaže ovako: “Kod tebe uvijek ima nešto da se pregrize, a nikad ništa da se pojede”, pa bi to vjerovatno bio neki snack i kolač, a konkretnog jela baš i ne J
Koga biste od slavnih ličnosti voljeli vidjeti ispred svog objektiva?
– Josipu Lisac.
Ko su vam omiljeni glumac i glumica?
– Alban Ukaj i Snežana Bogićević.
Kad biste mogli promijeniti jednu stvar u svom životu, šta bi to bilo?
– Ne bih ništa mijenjala.
Putovanje koje ćete zauvijek pamtiti?
– Iran, zaljubila sam se u tu zemlju.
Neostvarena želja?
– Voljela bih posuđivati glas u crtanom filmu. Barem jednom u životu.

Gracija 412, juli 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img