SASTOJCI:
• 3 šolje mladog špinata, grubo nasjeckanog
• 8 velikih jaja
• 2 kašike sušenog paradajza u maslinovom ulju, sitno nasjeckane
• maslinovo ulje
• ¼ kašičice soli
• svježe mljeveni crni biber
• ⅓ šolje feta sira, izmrvljenog
• šačica svježeg začinskog bilja, poput origana i/ili bosiljka
PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 175 °C. Lagano premažite vatrostalnu posudu ili posudu za pečenje dimenzija 9 x 9 maslinovim uljem. Po dnu posude ravnomjerno rasporedite špinat pa preko njega izlijte jaja. Preko jaja pospite sušeni paradajz, a smjesu posolite i pobiberite. Feta sir izmrvite po cijeloj površini, a na kraju dodajte malu šaku nasjeckanog svježeg začinskog bilja.
Pecite dok bjelanjci ne postanu čvrsti, a žumanjci dosegnu željenu pečenost: za mekše žumanjke pecite 15 do 20 minuta, a za tvrđe 20 do 30 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta prije posluživanja. Za dodatni okus, pospite svježim bosiljkom.