SASTOJCI:
• 2 tikvice, tanko narezane na kolutiće
• so
• 2 kašike maslinovog ulja, po potrebi i više
• 1 manja glavica luka, tanko narezana
• 1/2 kašičice bijelog luka u prahu
• 30-ak listova svježe mente
• 8 velikih jaja
• prstohvat aleve paprike
• 1/2 kašičice praška za pecivo
• 2 kriške hljeba (tosta), bez kore i namočene u 1/3 šolje mlijeka
• feta sir (po želji)
• sok od limuna za posluživanje
• paradajz za posluživanje (po želji)
PRIPREMA:
Posolite ploške tikvica i ostavite ih 15 minuta da puste vodu, zatim ih posušite papirnatim ubrusom.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi (koja može u rernu) na srednjoj vatri. Dodajte tikvice i luk te pirjajte 5-7 minuta, dok povrće ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Umiješajte većinu listova mente, ostavljajući malo za kasnije. Maknite tavu s vatre i pustite da se smjesa ohladi.
Umutite jaja, dodajte so, alevu papriku i prašak za pecivo. Ocijedite tost, usitnite ga rukama i dodajte jajima. Lagano sve umutite. Ubacite tikvice i luk pa dobro promiješajte. Po potrebi dodatno nauljite tavu i u nju ulijte pripremljenu smjesu. Pecite 15-20 minuta u rerni zagrijanoj na 175 °C, dok se omlet ne stegne i površina postane zlatna.
Po želji pospite feta sirom. Ukrasite preostalim listovima mente i poslužite uz kriške limuna i svježim paradajzom.