Nedavno objavljeno

spot_img

Jačanje IT kapaciteta nastavnog osoblja u Zeničko-dobojskom kantonu

U okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG2)”, koji finansira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH), uspostavljena je saradnja sa sa Pedagoškim zavodom Zeničko-dobojskog kantona i Udruženjem Bit Alijansa s ciljem jačanja kapaciteta nastavnog osoblja u oblasti informacionih i komunikacijskih tehnologija. Kao rezultat ove inicijative, razvijeni su i ažurirani dodatni materijali za obuku nastavnica/ka, koji su usklađeni s nastavnim planom i programom za srednje škole u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ovi materijali uključuju savremene resurse za nastavno osoblje, kao što su predavanja, vježbe, prezentacije i nastavni planovi, obuhvatajući osam oblasti: informatika, programiranje, baze podataka, sigurnost informacija, web dizajn, razvoj mobilnih aplikacija, računalne mreže i operativni sistemi.

Značajan korak

„Ova aktivnost predstavlja značajan korak u unapređenju IT obrazovanja, kako u Zeničko-dobojskom kantonu, tako i šire. Cilj je bio stvoriti dodatne materijale koji će olakšati rad kako nastavnom osoblju, a učenicama i učenicima pružiti alate za razvoj ključnih IT vještina. Iako se aktivnost prvenstveno provodi u Zeničko-dobojskom kantonu, poziv za učešće prihvatile su i škole iz drugih kantona. Pozivamo sve nastavnike iz Bosne i Hercegovine da iskoriste ove materijale, koji su dostupni na našoj online platformi, i da zajedno radimo na jačanju IT obrazovanja u našoj zemlji,” istaknula je Kristina Erak, operativna menadžerica Bit Alijanse i koordinatorica projekta.

Osim što su razvijeni novi materijali, projektni tim je uskladio postojeće nastavne resurse u oblastima programiranja, razvoja mobilnih aplikacija i web dizajna. Svi materijali dostupni su online na platformi www.edu.itkarijera.ba, što omogućava lak i besplatan pristup nastavnom osoblju širom Bosne i Hercegovine. Poseban akcenat stavljen je na digitalni sadržaj, uključujući video materijale i online obuke, čime se omogućava kontinuirano stručno usavršavanje prema najnovijim IT trendovima. Predviđeno je 30 online obuka do juna 2025. godine, a svi zainteresovani mogu se prijaviti putem emaila: contact@bit-alliance.ba.

Kreativni nastavni sat

„Nastavni materijali informatike i srodnih predmeta usklađeni su sa važećim kurikulumima, uključujući ishode učenja, ključne sadržaje, te smjernice za realizaciju kreativnih i inovativnih nastavnih sati. Platforma našeg partnera Bit Alijanse, nudi ovaj sadržaj svim nastavnicama i nastavnicima,“ izjavila je Aida Salkić, direktorica Pedagoškog zavoda Zenica.

„Materijali su prilagođeni ishodima učenja i pružaju aktivnosti koje omogućavaju praktičnu i teorijsku nastavu. Nastavno osoblje ima mogućnost dopune i prilagodbe materijala prema potrebama svojih učenika,” izjavio je Adin Begić, vodeći ekspert projekta.

Ovaj projekat doprinosi modernizaciji obrazovnog sistema u BiH, jačanju kapaciteta nastavnog osoblja i pripremi učenika za buduće digitalne izazove. Za više informacija, posjetite web stranicu www.edu.itkarijera.ba.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport