Nedavno objavljeno

spot_img

Pelé – Najbolji od najboljih

Da je živ danas bi slavio 84. rođendan. Legenda svjetskog fudbala Edson Arantes do Nascimento Pelé, jedan od najvećih fudbalera svih vremena, preminuo je krajem 2022. Donosimo priču o fudbalskoj zvijezdi koja je pokorila svijet sporta, o legendi koja je nadmašila sve rekorde

Priredila Ivana Zimić
Snimci Sipa Press i AG

NAJSJAJNIJA ZVIJEZDA BRAZILA Sem sportskih trofeja i rekordnih pobjeda, Pelé je bio genije koji je koristio svaku priliku za izmišljanje novih finesa. Svaki dodir njegove kopačke i lopte bio je čudesan, svaki udarac i svaki dribling bili su nešto novo, nikad viđeno na fudbalskom terenu. Bio je savršen fudbaler, sposoban da ujedini tehniku, atletske sposobnosti, inteligenciju i brzinu, preciznost i osjećaj za gol, što je oduševljavalo publiku širom svijeta. Bio je i ostao najsjajnija zvijezda Brazila. Peléova slava i ugled bili su toliki da je u Nigeriji uspio nakratko zaustaviti građanski rat: zaraćene strane su 1967. proglasile primirje od 48 sati kako bi Pelé mogao odigrati egzibicioni meč u glavnom gradu Lagosu. Njegov talent jednako je oduševljavao publiku, novinare, ali i protivničke igrače. “Da se Pelé nije rodio kao čovjek, rodio bi se kao lopta”, rekao je brazilski novinar Armando Nogueira. Švedski fudbaler Sigge Parling, koji ga je čuvao na Svjetskom prvenstvu 1958., rekao je: “Nakon petog gola želio sam mu aplaudirati.” Talijanski igrač u odbrani Tarciso Burnigch, koji je čuvao Peléa na Svjetskom prvenstvu 1970., također je pun hvale: “Mislio sam: napravljen je od mesa i kostiju kao i ja. Nisam bio u pravu.” Iskreno divljenje je izrazio i Robert Redford, nakon što je Pelé podijelio desetak autograma u New Yorku, a od holivudskog glumca ga niko nije tražio: “Čovječe, ti si zaista popularan!”

OD DICA DO PELEA Pelé je pseudonim po kojem je u cijelom svijetu poznat Edison Arantes do Nascimento, rođen 23. oktobra 1940. godine u brazilskom mjestu Tres Coracoes, u saveznoj državi Minas Gerais. Otac Joao Ramos do Nascimento i majka Maria Celeste Arantes zvali su ga Dico. Nadimak Pelé dobio je u školi i nikada ga nije volio, uvijek je isticao da je ime Edison dobio po Thomasu Alvi Edisonu. Ubrzo po sinovom rođenju, porodica seli u mjesto Baurú, u saveznoj državi Sao Paulo, gdje se kao dječak počeo igrati loptom napravljenom od starih čarapa. Porodica je bila siromašna i mali Dico je već sa sedam godina zarađivao, na ulici je prodavao kikiriki i prolaznicima čistio cipele. Kako je otac bio profesionalni igrač fudbala, poznat kao Dondinho, u klubu Fluminese (zbog povrede je morao prekinuti karijeru), odmalena je podsticao sinov interes za sport. 

VJERA U DJEČAKA Tako je Pelé napustio školu kada mu je bilo devet godina i odlučio se posvetiti ostvarenju sna da postane profesionalni igrač fudbala. Počeo je pomalo zarađivati, radeći kao šegrt kod obližnjeg obućara, a otac ga je trenirao, insistirajući da što više igra lijevom nogom kako bi s obje bio jednako spretan. U tinejdžerskoj dobi Pelé počinje igrati za nižerazredne klubove: Baquinho, Sete Setembro i Ameriquinha, gdje je uglavnom sjedio na klupi za rezervne igrače. U klubu Ameriquinha igrao je od 1950. do 1954. godine i postao njegov najslavniji igrač tokom zadnje sezone. Izuzetan talent mladog Peléa primijetio je Waldemar de Brito, slavni brazilski fudbaler, i doveo ga u Sao Paulo. Tada je upravi fudbalskog kluba Santos rekao: “Ovaj dječak će biti najbolji fudbaler na svijetu”, što na njih nije ostavilo pretjeran utisak. De Brito je čvrsto vjerovao u to što je rekao i zahvaljujući njemu 15-godišnji Pelé počinje 1956. igrati u juniorskom timu Santosa. Kako je u prvoj utakmici dao šest od sedam postignutih golova, ubrzo je postao član prvog tima, najprije kao rezervni, a uskoro i redovan igrač na mjestu lijevog krila. U Santosu je ostao 18 godina, a za to vrijeme klub je devet puta osvajao titulu prvaka.

GOLOVI I REKORDI Za dvije decenije igranja Pelé je odigrao 1.362 utakmice i postigao nevjerovatnih 1.280 golova. U ligaškim takmičenjima postigao je 589 golova u 605 odigranih utakmica: šest puta je dao pet golova, 30 puta četiri gola, a čak 90 puta tri gola na jednoj utakmici.

SENZACIJA IZ BRAZILA Kao 16-godišnjak stupio je na svjetsku fudbalsku scenu: sedmog jula 1957. godine, u utakmici Brazila protiv Argentine i dao jedan gol. Iako je njegova reprezentacija izgubila, Times je sutradan objavio veliki tekst o “senzaciji iz Brazila”, čija je jedna legendarna rečenica nevjerovatnom brzinom obišla cijeli svijet: “How do you spell Pelé? G-O-D.” Maloljetni Brazilac kao da je odlučio srušiti sve rekorde: postao je najmlađi igrač u istoriji Svjetskih prvenstava, zatim najmlađi strijelac, najmlađi fudbaler koji je postigao het trik i najmlađi strijelac u finalnoj utakmici. Pelé je sa reprezentacijom Brazila trostruki prvak svijeta, 1958. u Švedskoj, 1962. u Čileu i 1970. u Meksiku. Igrao je i 1966. u Engleskoj, ali su ga igrači protivničkih timova brutalno faulirali: zbog povrede u utakmici s Bugarskom propustio je susret s Mađarskom, a na utakmici s Portugalom iznijeli su ga s terena. To je, čini se, bio jedini način da ga zaustave, bez Peléa je Brazil izgubio sve tri utakmice. 

589 GOLOVA U 605 UTAKMICA Za dvije decenije bavljenja fudbalom Pelé je odigrao čak 1.362 utakmice i postigao nevjerovatnih 1.280 golova (tu su uračunate i prijateljske utakmice, kao i golovi postignuti na služenju vojnoga roka), a u ligaškim takmičenjima postigao je ukupno 589 golova u 605 odigranih utakmica: šest puta je dao pet golova, 30 puta dao četiri gola, a čak 90 puta tri gola na jednoj utakmici. Međunarodni olimpijski komitet proglasio ga je 1980. godine atletom stoljeća, titulu počasnog britanskog viteza primio je 1997. godine, a pri izboru za nagradu Sportiste stoljeća (2000.) osvojio je drugo mjesto (prvo je pripalo Muhamedu Aliju). Kada je FIFA 2004. proslavljala stoti rođendan, proglasila je Peléa najboljim igračem svih vremena. Bio je komentator, brazilski ministar sporta, snimio nekoliko dokumentarnih i jedan igrani film, Escape to Victory (Bijeg u pobjedu), u saradnji s novinarom Robertom L. Fishem izdao autobiografiju My Life and the Beautiful Game: The Autobiography of Pelé, komponirao nekoliko kompozicija, uključujući i kompletnu muziku za film Pelé (1977.), ali nikada nije ni pomišljao da bude fudbalski trener.

NEVOLJE SA SINOM Pelé se 1966. godine oženio s Rosemeri dos Reis Cholby, s kojom ima dvije kćerke, Kelly Cristinu (43) i Jennifer (32), i sina Edsona (40), zvanog Edinho. Par se razveo 1978. godine. U aprilu 1994. Pelé se ponovo oženio: supruga Assíria Lemos Seixas, psihologinja i gospel pjevačica, u septembru 1996. rodila je blizance, sina Joshuu i kćerku Celeste. Sin Edinho, Edson Cholbi Nascimento, također fudbaler, bio je golman u klubovima Santos, Portuguesa Santista, Sao Caetano i Ponte Preta, do povlačenja iz sporta 1999. godine. Sa još 50 osoba, Edinho je 2005. godine uhapšen u policijskoj akciji hvatanja bande dilera. Na suđenju je izjavio da je ovisnik o marihuani, a jedan od svjedoka bio je i slavni otac, koji je izazvao pravu buru komentara izjavom: “Nepravedno je govoriti o prisustvu droge u fudbalu na osnovu nekoliko slučajeva, kao što su Ronaldo i Robinho. Ili, Maradona, koji je bio sjajan igrač, a vidite šta je uradio od svog života. Postoji mnogo dobrih ljudi, Kaka je prvi uzor mladim. Narkomani su izolirani slučajevi u fudbalu.” I prije Edinhovog hapšenja Pelé je radio na educiranju mladih o štetnosti konzumiranja droge, a važno je napomenuti i njegovu angažiranost u borbi protiv rasne i seksualne diskriminacije van i unutar svijeta sporta. 

FUDBALER I ČOVJEK Godine 1974. Pelé je objavio povlačenje iz aktivnog igranja fudbala i na oproštajnoj utakmici odigrao posljednjih 20 minuta za Santos. Godinu dana nakon toga, fudbalski klub New York Cosmos ponudio je Peléu sedam miliona dolara da igra u njihovom timu. Prihvatio je, uz obrazloženje da to čini zbog populariziranja fudbala u SAD-u, a ne zbog novca, mada se pričalo da ima finansijskih problema. Pelé je s Cosmosom osvojio titulu prvaka 1977. i iste godine definitivno “objesio kopačke o klin”, a J.B. Pinheiro, brazilski ambasador pri UN-u, izjavio je: “Pelé je igrao fudbal pune 22 godine i tokom tog perioda promovirao prijateljstvo među ljudima u cijelom svijetu bolje od bilo kojeg drugog ambasadora.” U Santosu se svakog 19. novembra obilježava Peléov dan, kao podsjećanje na hiljaditi gol postignut na stadionu Maracana. Od trenutka kada je završio s aktivnom karijerom, Pelé je koristio  status ambasadora za promoviranje svoje zemlje, UN-a i UNICEF-a: “Svaki dječak u svijetu koji igra fudbal želi biti kao Pelé, što znači da je na meni odgovornost da svakom od njih pokažem kako da postanu fudbaleri, ali i kako da postanu ljudi.”

Gracija 136
spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport