Nedavno objavljeno

Međunarodni dan starijih osoba

Danas se obilježava Međunarodni dan starijih osoba, a na ovaj datum je važno naglasiti značaj preventivnih mjera za zdravo starenje

Svake godine 1. oktobra obilježava se Međunarodni dan starijih osoba, dan posvećen priznavanju doprinosa starijih osoba društvu i rješavanju izazova s kojima se suočavaju. Tema ovogodišnjeg 34. obilježavanja je “Dostojanstveno starenje: Važnost jačanja sistema zaštite i podrške za starije osobe širom svijeta”.

Centri za zdravo starenje

Podsjećamo na projekcije populacije, koje je prije četiri godine objavio Populacijski fond UN (UNFPA) a koje pokazuju da će udio starijih osoba u BiH i dalje rasti i do 2050. godine doseći otprilike 37% ukupnog stanovništva usljed niske stope fertiliteta i emigracije kvalificiranih mladih osoba.

starenje
Foto: Freepik

“Centri za zdravo starenje, od kojih je prvi otvorilo Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje u Sarajevu još 2011. godine, savršen su primjer kako je moguće pružiti podršku starijim osobama da same sebi pomognu, ali i doprinesu cjelokupnom društvu. Uz vrlo niske troškove rada, koji su niži od troškova za lijekove koji se koriste u zdravstvenoj zaštiti starijih osoba, njihov doprinos dugovječnosti ljudi i jačanju ljudskog kapitala u zemlji je ogroman. Ponosni smo što je do danas u BiH otvoreno 17 centara za zdravo starenje i što svaki mjesec svjedočimo otvaranju novih centara. Također se nadamo da će novi centri za zdravo starenje biti otvoreni u svakoj općini, kao i u drugim zemljama regije”, izjavio je 2020. John Kennedy Mosoti, tadašnji predstavnik UNFPA u BiH.

UNFPA je pozvala sve domaće i međunarodne aktere da se aktivno uključe u promoviranje zdravog i aktivnog starenja, već od mladosti, s obzirom da je zdravo, obrazovano i aktivno stanovništvo presudno za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport