Nedavno objavljeno

spot_img

Krojačica je Književna atrakcija godine

Svima poznati simboli Mostara, od književnih do arhitektonskih, postali su njeni likovi  koje je "usisala" u svoju priču prikazujući historiju kao obnavljajuću mogućnost a ne ispričanu konačnost.

Roman Ines Kajić Bubalo “Krojačica” uvršten je na Listu Književnih atrakcija te mu je dodijeljena oznaka “Književna atrakcija godine”. Lista književnih & art atrakcija je modul koji je pokrenut s ciljem afirmacije pisaca, publicista i umjetnika iz raznih domena a provodi se u sklopu opširnog istraživanja i dokumentiranja nastanka djela i metoda postizanja uspjeha.

Šetnja kroz historiju

Ines Kajić Bubalo je napravila, kako stoji u obrazloženju, neodoljivo privlačnu šetnju kroz historiju Mostara  te prodrmala novelistički kliše demonstrirajući sposobnost pretvaranja poznatog u intrigantno i nepoznato. Svima poznati simboli Mostara, od književnih do arhitektonskih, postali su njeni likovi  koje je “usisala” u svoju priču prikazujući historiju kao obnavljajuću mogućnost a ne ispričanu konačnost.

Ines Kajić-Bubalo

Prvijenac Ines Kajić Bubalo

Književni prvijenac autorice Ines Kajić Bubalo, roman “Krojačica“, priča je koja kroz period od 100 godina opisuje Mostar. U ovom romanu saznat ćete kakvu je to veličanstvenu priču otkrio budući nobelovac Ivo Andrić dok je istraživao sokake kroz Kujundžiluk i koji poput čitatelja prvi put saznaje kako je Stari most dobio ime.

Obzirom da je Mostar na listi svjetskih destinacija te  turističko središte BiH, ovaj bi roman mogao biti zanimljiv  turistima ljubiteljima književnosti koji pohode ovaj grad ako bude preveden na strane jezike uz pomoć bh institucija.

Odijelo za Mostar

Autorica je skrojila najljepše odijelo za svoj rodni grad i počastila ga najfinijim materijalom  uprkos svim nezacijeljenim ranama i postavila ga ponosno na pijadestal. Kroz redove, između ostalog, Ines Kajić Bubalo strpljivo nam prepričava i otkriva koliko je slavni pjesnik Aleksa Šantić volio Mostar, kako je drugovao sa odanim prijateljem  Osmanom Đikićem, ali i kroz Šantićevu vizuru čitalac se suočava i sa pjesnikovom patnjom za nikad prežaljenom Ankom Tomlinović, njegovom najvećom ljubavlju.

Intrigantan je to roman koji se čita u jednom dahu, “tjerajući” čitatelje do posljednjih stranica gdje se kriju i odgovori zašto je svoj nagrađeni roman odlučila nazvati “Krojačica“.

Dokumentiranje djela

Što se tiče upravo dobijene titule za “Krojačicu”, sva djela na ovoj listi bit će odmah potom istražena kroz posebno izdanje „Let it be an attractive book“ / „Let it be an attractive work of art“ u kojem se, u saradnji sa autoricom, detaljno istražuje  i dokumentira  nastanak djela. Tako će uskoro biti objavljen prvi dio serijala „Let it be an attractive book“ u kojem će biti dokumentovan nastanak romana „Krojačica“ Ines Kajić Bubalo.

Ključni element kod uvrštenja na Listu jest da je tema djela  atraktivna u više smjerova (npr. u slučaju romana „Krojačica“  okupljena je i grupacija poklonika tri vrlo važna pisca za BiH i region – Ive Andrića, Alekse Šantića i Osmana Đikića, grupacija koju interesuje baština (Stari most), grupacija sentimenta  te dijaspore Mostara i BiH i regiona.

Uslovi za listu

Uvrštenje na Listu književnih atrakcija se vrši autonomnom odlukom Liste u konsultaciji sa  umjetnicima, piscima, novinarima i publicistima  te  na osnovu dodatnih uslova:

–          Da je djelo već prije nagrađeno zbog svog kvaliteta,

–          Da je djelo privuklo značajnu pažnju medija i javnosti,

–          Da je predstavljeno na medjunarodnom ili domaćem sajmu knjiga,

–          Da je pokazalo potencijal za internacionalni prodor,

–          Da ima elemente udružene atraktivnosti (da može biti povezano sa drugim atraktivnim temama i segmentima ili može biti povezano sa turističkim i drugim atrakcijama ili simbolima važnim za sredinu koja je tematizirana djelom, da može imati dodatnu vrijednost u povezanosti sa drugim područjima)

–          Da ima elemente neočekivanog pristupa

–          Da ima potencijal da bude promotivni alat

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport