Nedavno objavljeno

spot_img

Znate li ko je bio naš prvi oskarovac?

Dobitnik Oskara 1962. za crtani film "Surogat", koji je tada prvi put u historiji dodijeljen stranom autoru crtanog filma

Dušan Vukotić bio je reditelj, scenarista, crtač i karikaturista. I naš prvi oskarovac – davne 1962. dobio je Oskara za najbolji animirani film – “Surogat” i to je prvi put da je dodijeljen filmu van američkog govornog područja. Vukotić je tad uspio pobijediti i Walta Disneya.

Dušan Vukotić rođen je u Bileći 7. februara 1927., a umro je u Zagrebu na današnji dan – 8. jula 1998. Studirao je arhitekturu u Zagrebu, a nakon Drugog svjetskog rata je kao karikaturista radio u pozorištu Kerempuh. Debitovao je crtanim filmom “Kako se rodio Kićo” 1951. godine. Nakon što je osnovan Studio za crtani film Zagreb filma 1956. realizovao je prvi potpuno samostalan projekat “Nestašni robot”.

Kao velikana ove posebne umjetnosti potvrđuju ga filmovi “Piccolo” i “Surogat”. “Vukotićevo stvaralaštvo nisu puki gegovi, to je filozofija, čitav jedan pogled na svijet”, ocijenili su kritičari.

Posljednji film

Vukotićeva animacija, sa manjim brojem sličica u sekundi, bila je za ono vrijeme izrazito moderna i apstraktna, a likovi geometrijski, smješteni u dvodimenzionalni svijet; u epohi u kojoj su svi težili diznijevskoj animaciji, „Surogat” je pružio nešto sasvim novo, dašak slobode od holivudskih strogih standarda.

Više od dvije decenije predavao je režiju na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu, osvojio je 146 jugoslovenskih i međunarodnih nagrada, a pred smrt je započeo pripreme za veliku češko-hrvatsku animirano-igranu koprodukciju. Svoj posljednji film “Dobro došli na planetu Zemlju” napravio je 1993.

Po Dušanu Vukotiću je kasnije nazvana nagrada koja se dodjeljuje na Festivalu animiranog filma.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport