Nedavno objavljeno

spot_img

Rambo koji piše poeziju

Punog imena Michael Sylvester Gardenzio Stallone američki filmski glumac, režiser i scenarista rođen je na današnji dan i danas mu je 78. rođendan. Najpoznatiji je po filmskim serijalima Rocky i Rambo.

Holivudskom glumcu, reditelju i scenaristi Sylvesteru Stalloneu, rođenom u siromašnoj njujorškoj porodici (i to na današnji dan 1946.) pri porodu je povrijeđen facijalni živac, zbog čega su mu donji dio usne, jezika i brade ostali paralizirani. Grub izgled, otežan govor i dubok, promukao glas, te velika mišićna masa, koju je, bježeći od porodičnih problema, dobio neprestanim dizanjem tegova, zaštitni su Slyovi znakovi. 

Za njegove mišiće zaslužno je bjesomučno dizanje tegova

Uloga u porno filmu

Prvu filmsku ulogu ostvario je u soft porniću The Party at Kitty and Stud’s (1970), na koju je pristao iz očaja – bio je izbačen iz stana jer nije platio stanarinu, te je spavao u autobuskoj stanici. “Bilo je ili da snimim taj film ili da opljačkam nekoga”, rekao je kasnije Stallone.

Meč između Muhammada Alija i Chucka Wepnera inspirirao ga je da napiše scenarij za film Rocky (1976), priču o neobrazovanom filadelfijskom boksaču kojeg je sam utjelovio i postao holivudska ikona, a film osvojio tri Oscara. Godine 1982., uloga nestabilnog ratnog veterana Johna Ramba toliko je uticala na pop kulturu da je riječ rambo ušla u svakodnevnu upotrebu. Sly je Rockyja i Ramba, u rasponu od trideset godina, glumio u deset filmova, ali nastavci, koje je sam režirao i koji su bili daleko krvoločniji od prethodnih,  nisu se pokazali uspješnima.

U legendarnoj njujorškoj dioskoteci Studio 54

Zlatna malina

Loše uloge, koje su zasjenile one dobre, donijele su mu imidž glupog akcijskog junaka, te je Sly deset puta osvojio Zlatnu malinu za najgoreg glumca, uključujući i onu za najgoreg glumca 20. stoljeća. Otac petero djece, koji je bio u braku tri puta (Sasha Czack, Brigitte Nielsen i sadašnja Jennifer Flavin-Stallone), trovao se steroidima i mučio tijelo višesatnim vježbanjem, da je jednom izjavio: “U karijeri sam toliko zlostavljao tijelo da me bukvalno ljepilo drži na okupu.” U Australiji je 2007. godine uhvaćen na carini s nedozvoljenim supstancama, hormonima ljudskog rasta, zbog kojih, uprkos godinama, njegovi nabildani mišići ne gube na snazi.

Po vanjštini pravi nemilosrdni snagator, Sly ima i romantičnu stranu – odmalena piše poeziju, a impresioniran je Edgarom Allanom Poeom. 

Manje je poznato da ova zvijezda akcijskih filmova zna puno reći o autizmu: njegov sin Seargeoh dobio je dijagnozu iz autističnog spektra u dobi od tri godine. Stallone je postao veliki zagovornik podizanja svijesti o ovom razvojnom poremećaju te je čak, kad je njegov stariji sin Sage poginuo u dobi od 36 godina, apelovao da se sve donacije usmjere ka fondaciji “Autism Speaks”.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport