Nedavno objavljeno

Chadwick Boseman: snimio je sedam filmova u četiri godine, prije nego je izgubio bitku s rakom

Četiri su godine od smrti glumca Chadwicka Bosemana, ali nas i dalje zadivljuje njegova vještina, ali i snaga koju je pronašao dok se borio s opakom bolešću: snimio je sedam filmova u toku bolesti, filmovi su završeni dok je glumac daleko od očiju javnosti uzimao pauze za operacije, kemoterapije i razmjenjivao pisma s malim pacijentima, bolesnom djecom koja su kao i on imala rak

Jedan od najpopularnijih filmova na Netflixu trenutno je “Ma Rainey’s Black Bottom”, koji uključuje odlične glumačke izvedbe Viole Davis i Chadwicka Bosemana. Inspirisan karijerom Ma Rainey, legendarne bluz pjevačice i glavnog lika, film dramatizuje turbulentnu muzičku scenu Chicaga 1920-ih. Chadwick Boseman, koji je preminuo u 43. godini nakon četverogodišnje borbe s rakom, ostavio je iza sebe izuzetan trag u kinematografiji, kao vlastito naslijeđe generacijama filmofila.

Njegovi fanovi su nakon njegove smrti saznali kako je Boseman završio sedam filmova od trenutka kada mu je dijagnosticiran rak debelog crijeva 2016., pa sve do njegove prerane smrti 2020. Filmovi su završeni dok je glumac daleko od očiju javnosti uzimao pauze za operacije, kemoterapije i razmjenjivao pisma s malim pacijentima, bolesnom djecom koja su kao i on imala rak.

Crni panter

Boseman je tokom karijere tumačio nekoliko historijskih likova, ali uloga Marvelovog Crnog Pantera zauvijek mu je promijenila život. Nakon što je debitirao u MCU (Marvel Cinematic Universe) u filmu “Kapetan Amerika: Građanski rat”, Boseman je predvodio glumačku ekipu u filmu Crni Panter iz 2018. Priča prati lik T’Challe (Boseman), sina kralja Wakande T’Chake (John Kani), i njegov težak uspon na prijestolje nakon smrti njegovog oca.
Nakon pojavljivanja u Crnom Panteru, Boseman je dvaput ponovio ovu ulogu u filmovima “Osvetnici: Beskrajni rat” i Osvetnici: Završnica”. Također se očekivalo da će se vratiti za Crni Panter 2, ali nažalost bolest je bila jača…

Likovi veći od života

Bio on kralj Wakande, kum soula (utjelovio je i velikog Jamesa Browna) ili Marshall (glumio je i Thurgooda Marshalla, prvog afroameričkog sudiju Vrhovnog suda SAD) Chadwick Boseman naprosto nije mogao odoljeti tumačenju likova koji su bili veći od života.

I uvijek je djelovao kao da s lakoćom nosi te uloge. U Marshallu, rekao je da je vidio “lik kojeg biste obično gledali kao ‘Ovo je ličnost iz pokreta za građanska prava’, ili kao lik kojem trebamo odati počast ili ga držati na pijedestalu. Ali on nije bio baš to. Bio je mnogo više od toga. Bio je potpuno ljudska biće,”, kazao je Boseman i nastavio, “Nije da nužno tražim važne afroameričke ličnosti,” rekao je za EW 2017. godine uoči premijere filma o Thurgoodu Marshallu. “Kao James Brown, jednostavno je došao do mene u trenutku kada sam govorio ne; bilo je kao da me sam James Brown zove.”

Sjajne uloge

Nemoguće je ne osjetiti ogroman gubitak svega što nikada neće biti – neodigrane uloge, vrata koja su za Bosemana ostala neotvorena. Njegova glumačka vještina kao neizbrisivo naslijeđe, ostat će da živi vječno, a Boseman će biti u našim mislima čovjek koji je napravio sjajne uloge i koji nas je napustio prerano.

Latest Posts

Raport