Nedavno objavljeno

Međunarodni dan joge u Bosni i Hercegovini   

Obilježavanje ovog dana postalo jedan od najvećih masovnih pokreta s ciljem postizanja dobrog zdravlja i blagostanja

Udruženje bosansko-indijskog prijateljstva i Ambasada Indije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti obavještavaju da će se ove godine u Bosni i Hercegovini obilježiti 10. Međunarodni dan joge. Manifestacija će se održati u tri bh. grada: Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.

Podsjećamo da je Skupština Ujedinjenih nacija 11. decembra 2014. usvojila Odluku koju je podržalo čak 177 zemalja članica, a kojom je 21. juni proglašen Međunarodnim danom joge. Od tada je obilježavanje ovog dana postalo jedan od najvećih masovnih pokreta s ciljem postizanja dobrog zdravlja i blagostanja. Širom svijeta se organiziraju događaji na kojima se prakticira joga, disciplina koju je UNESCO priznao kao nematerijalno kulturno naslijeđe čovječanstva. Tokom proteklih devet godina, građani Bosne i Hercegovine su rado sudjelovali u obilježavanju Međunarodnog dana joge, a veliki odziv očekujemo i ove godine.

Proslava Međunarodnog dana joge u Sarajevu održat će se u ambijentu Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, u subotu, 22. juna 2024., s početkom u 11:00. Tom prilikom, nekoliko učitelja i učiteljica joge iz Sarajeva održaće čas na otvorenom, namijenjen svim ljubiteljima ove discipline.

Kao i prošle godine, Međunarodni dan joge biće obilježen i u Mostaru i Banja Luci. U Mostaru će se čas na otvorenom održati u petak 21. juna, u Centralnom parku Zrinjski, s početkom u 18h, a u Banja Luci, u subotu, 22. juna Parku Mladen Stojanović, s početkom u 10.30.

Moglo bi vas zanimati i ovo:

Žarko Karišik Durmitara: Joga je put do savršenog zdravlja (gracija.ba)

Joga i menopauza – Gracija

Joga poništava efekte stresa – Gracija

Latest Posts

Raport