spot_img

Nedavno objavljeno

NAHRANITE LICE: Od ovih 30 namirnica vaš ten će blistati

Oko 20 posto žena pati od akni, koje mogu biti posljedica svega – od stresa do hormona. Osim lijekova koje možete dobiti bez recepta, tu su i namirnice koje uspješno čiste kožu te popravljaju njen kvalitet

Kopriva  

Kopriva ima lošu reputaciju jer raste u mnogim dvorištima, a čak i laganim dodirom će vas opeći. Međutim, ukoliko je uzimate kao čaj, u vidu kapsule ili supe, mogli biste se iznenaditi njenim antiupalnim dejstvom, jer umiruje kožu i poboljšava stanje u slučaju ekcema i akni. Također odlično detoksificira, zahvaljujući visokom nivou antioksidansa koji štite tijelo od prekomjerne proizvodnje slobodnih radikala – hemikalija koje nanose štetu proteinima, mastima, ugljikohidratima i DNK-u. Stoga, probajte čaj od koprive, te vidite da li ćete primijetiti razliku.

Tamno bobičasto voće  

Kupine, borovnice i crne ribizle ne samo da su pune antioksidansa koji čiste kožu, već su bogate i vlaknima: odlične su za sprečavanje napada gladi i reguliranje proizvodnje inzulina.

Paprena metvica

Zaista je teško pronaći manu šoljici čaja od metvice, poznate po ljekovitim i umirujućim svojstvima. Ne samo da pomaže probavu, oslobađa stresa – koji je najčešći uzročnik bubuljica – već je dobar i za glavobolju i pročišćavanje sinusa, te odličan za kožu. Nastojte redovno piti šoljicu čaja od metvice te obratite pažnju da li će se nešto promijeniti.

Orasi

Foto: Freepik

Nedostatak minerala kao što su cink ili selen kod nekih dovode do pojave akni, zbog čega su orasi – naročito brazilski – odlična namirnica za pregristi. Selen pomaže jačanje i povećanje broja bijelih krvnih zrnaca čiji je zadatak da se bore protiv bolesti, dok su vitamin E, bakar, magnezij, mangan, kalij, kalcij i željezo ključni za zdravlje kože i njeno pravilno funkcioniranje.

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, koji održava čvrstoću i zategnutost kože stimuliranjem proizvodnje kolagena. Također sadrži likopen, zbog kojeg paradajz ne samo da ima jarku crvenu boju, već i stimulira cirkulaciju u koži.

Potočarka

Sljedeći put kada budete pripremali salatu, nekoliko listova zamijenite sa potočarkom. Naime, krcata je antioksidansima i mineralima, kao što su mangan, karoten i kalij. Ovo potočarku čini moćnim agensom za čišćenje i ishranu kože, istovremeno joj pomažući da izbaci toksine i višak tečnosti, što je u svakom slučaju bonus!

Voda

Koža se čisti iznutra, a najbolji način da izbacite toksine jeste da pijete dovoljno vode. To ne samo da će poboljšati rad mozga i ostalih organa, usljed čega ćete se bolje nositi sa stresom, već će nadoknaditi vodu u ćelijama. Potrudite se da dnevno unesete preporučenih osam čaša vode, a naročito povećajte unos nakon fizičke aktivnosti.

Komorač

Osim što poboljšava probavu, smanjuje nadutost i pomaže izbacivanje toksina i viška tečnosti, komorač čini čuda za zdravlje kože i kose. Stoga, nabavite čaj ili korijen komorača (kojeg možete pržiti ili kuhati), te ga uvrstite u ishranu.

Zobeno mlijeko

Foto: Freepik

Postoje dokazi koji sugeriraju da izbacivanje mliječnih proizvoda iz ishrane kod nekih žena smanjuje pojavu akni. Pa ipak, malo je načina da saznate da li bi to djelovalo kod vas, osim da pokušate zamijeniti mlijeko alternativnim proizvodima, te vremenom pratite da li dolazi do progresa. Zobeno mlijeko bogato je vlaknima, bez laktoze je, a posebno je bogato vitaminom E i folnom kiselinom.

Crveno grožđe

Smatra se da crveno grožđe i njegove sjemenke sadrže moćne prirodne hemikalije i antioksidanse koji su odlični protiv upala na koži, kao što su psorijaza i ekcem. Kao prirodni antihistamin, grožđe pomaže kontrolu nuspojava alergijskih reakcija. Potrudite se da nekoliko grozdova uvrstite u salatu ili ih, kao užinu, pojedite između obroka.

Cvekla

Foto: Freepik

Možda ćete zaprljati prste, ali ćete pročistiti kožu, što je definitivno vrijedno truda. Ova ljubičasta korjenasta biljka bogata je vitaminom A, kao i kalijem, natrijem, kalcijem, magnezijem i vitaminom E, esencijalnim za epidermalno zdravlje i iscjeljenje. Kombinirani, ovi nutrijenti čine moćan čistač za cijelo tijelo, pomažući izbacivanje toksina, kao i smanjenje lošeg holesterola.

Tofu

Foto: Freepik

Postoji li zdraviji način da povećate unos proteina od konzumiranja tofua? Ova mekana supstanca napravljena od soje odličan je izvor ljekovitih biljnih proteina, kalcija i zdravih nezasićenih masti – što je ubitačna kombinacija za mnoga kožna stanja. Bogat je antioksidansima, kao i željezom, bakrom i manganom. Dodajte ga salatama, a tofu možete i kuhati, te začiniti nekim drugim namirnicama sa ove liste.

Smeđa riža

Postoje određeni navodi o postojanju veze između zdrave kože i stabilnog nivoa šećera u krvi, pa možemo reći da ima smisla zamijeniti bijele ugljikohidrate smeđim, cjelovitim žitaricama, koje imaju nižu glikemijsku vrijednost, poput smeđe riže. Porcija dnevno ne samo da će vam obezbijediti potrebnu dozu vitamina B, proteina, selena i magnezija, kao i antioksidansa, već će pomoći i reguliranje nivoa šećera u krvi laganim otpuštanjem energije. Dakle, to se neće desiti odjednom, kao što je slučaj sa ostalim ugljikohidratima.

Grahorice

Za svaki proces ozdravljenja potrebni su proteini i energija, a grahorice – grašak, grah i leća – imaju ih na pretek. Sadrže i koktel vitamina i minerala, te su prilično bogate vlaknima, koji pomažu probavu i detoksifikaciju. Sve skupa čini ih odličnim za čišćenje kože, stoga pokušajte zamijeniti standardnu porciju ugljikohidrata grahoricama, te vidite da li vam pomaže.

Kelj

Zaboravite kupus – kelj sadrži cijeli niz vitamina (A, B kompleks, C, E i K), ali i mangan, kalcij, kalij, željezo, magnezij, proteine, folate i fosfor. Kelj možete dodati supama i čorbama, u kombinaciji sa ostalim namirnicama sa liste, kako biste dobili pravi tonik za čišćenje kože iznutra.

Avokado

Ovo voće poznato je kao odličan izvor vitamina E, koji povećava vitalnost i sjaj kože. Takođe, sadrži prilične količine vitamina C, kojim se borimo protiv upala kože, a smatra se da ulje avokada stimulira proizvodnju kolagena u koži, koji poboljšava njen tonus i teksturu. Porcija avokada (polovica ploda) sačuvat će vlažnost kože.

Bijeli luk

Bijeli luk bogat je prirodnom hemikalijom zvanom alicin, koja reagira sa krvlju i kreira tvar sposobnu za ubijanje mnogih štetnih bakterija i virusa koje možda pohode vaše tijelo – uključujući one koje uzrokuju akne i ostale kožne infekcije. Pomiješajte bijeli luk sa nečim što je bogato antioksidansima i dobit ćete nepobjedivi koktel. Da biste iz bijelog luka dobili maksimum, jedite ga svježe nasjeckanog u salatama ili ga dodajte jelima prije serviranja.

Klice lucerke

Tanane ali moćne, klice, odnosno, mlade sadnice lucerke (za koju se često koristi naziv alfalfa) nakrcane su nutrijentima kao što su kalcij, folna kiselina, magnezij, mangan, fosfor, kalij, silikon, natrij i cink, a tu su i vitamini A, B kompleks, C, E i K. Klice lucerke možete dodati salatama, a pronaći ćete ih u mnogim trgovinama zdrave hrane.

Brokule

Pored kelja, čini se da ne postoji još neka tako supernamirnica kao što je brokula. Vitamini A, B kompleks, C, E i K daju koži sjaj i zacjeljuju oštećeno tkivo, dok omega 3 masne kiseline, kalcij i folati pomažu proces izlječenja i pravilno funkcioniranje ćelija kože. Brokule možete jesti sirove u salatama ili lagano pripremljene na pari kako biste iz njih izvukli maksimum.

Artičoke

Redovno konzumiranje ovog drvenastog povrća bogatog vlaknima dovodi se u vezu sa zdravijom kožom, a posebno sa njenim sjajem. Artičoke se često koriste kao biljni lijek u kremama i kozmetičkim proizvodima jer imaju visok antioksidansni potencijal, ali i ako ih uključite u ishranu, također od njih možete imati koristi, jer olakšavaju probavu, snižavaju holesterol i pomažu prirodni imuni sistem organizma. 

Jaja

Za kožu su posebno dobra žumanca, koja su prepuna pročišćavajućeg selena, cinka i proteina, ali i vitamina. I minerali su krucijalni nutrijenti koji se nalaze u jajima, a koji su esencijalni za pravilan rad određenih funkcija u tijelu, kao što je ravnoteža elektrolita. Žumanca i bjelanca imaju po 13 različitih minerala. Među njima su kalcij, magnezij, željezo, kalij, natrij i selen. Iako ovih minerala ima i u bjelancima, treba naglasiti da se veći dio ipak nalazi u žumancima.

Čičak

Stoljećima korišten kao lijek, čičak sadrži visok nivo kalcija, kalija i magnezija, koji skupa čine esencijalne nutrijente koje tijelo koristi za zdravlje kože. Također ima jaka antibakterijska i antigljivična svojstva – što ga čini savršenim za borbu protiv akni, ali i probleme s probavom. Čičak se može jesti kao povrće, ali ga je najlakše uzimati u obliku čaja. Možete ga naći u većini prodavnica zdrave hrane.

Zrnati sir

Foto: Freepik

Ukoliko ste u potrazi za visokoproteinskom namirnicom, bogatom selenom, odličnom za čišćenje kože, onda je za vas kao stvoren zrnati sit. Slatkom krompiru dodajte nekoliko kašika ovog sira i servirajte sa brokulom i špinatom, i dobit ćete obrok savršen za zdravu kožu.

Zeleni čaj

Ispijanje antioksidansnog, polifenolima bogatog zelenog čaja poboljšat će stanje kože, te vas na taj nači učiniti ljepšim. Također, zeleni čaj ubrzava metabolizam i brže sagorijeva masti, smanjuje stres i holesterol, te štiti zube. 

Slatki krompir

Postoje dokazi da visok nivo kortizona, jednog od glavnih hormona koji nadbubrežna žlijezda luči kao odgovor na stres, može dovesti do pojave bubuljica. Reguliranje nivoa šećera u krvi može pomoći u borbi protiv stresa, jednostavnim podizanjem raspoloženja. Jedite vitaminima bogate kompleksne ugljikohidrate, koje sporije otpuštaju šećer, poput slatkog krompira. Ovo povrće takođe sadrži beta-karoten, koji se tokom varenja pretvara u vitamin A, te može poboljšati cirkulaciju kiseonika u koži.

Acai bobice

Ovo maleno ljubičasto voće jedno je od najmoćnijih antioksidansa na svijetu, te je odlično za zdravlje kože jer pomaže eliminiranje toksina i slobodnih radikala iz tijela. Ukoliko ga ne možete nabaviti svježe, mnoge prodavnice zdrave hrane prodaju koncentrirane sokove i tablete – ali pripazite da to budu prirodni proizvodi, bez aditiva i umjetnog šećera.

Skuša

Ukoliko želite sjajan i blistav ten, bez bubuljica, povećajte unos ribe kao što je skuša. Svaki file nakrcan je eikosapentenskom (EPA) kiselinom i dokozaheksaenoinskom (DHA) kiselinom, od kojih se obje bore protiv upala i akni na koži.

Losos

Losos i druge slatkovodne ribe sadrže proteine koji pomažu proces prirodnog zaliječenja kože. Bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima. Omega-3 masne kiseline u lososu potiču proizvodnju kolagena i vlakna elastina u koži, koji doprinose mladolikom izgledu kože. Losos je odličan i za zdravlje kose, jača je i sprečava njen gubitak.

Kamenice

Kamenice su bogate nutrijentima koji čiste kožu, a imaju malo kalorija. U ovim malim morskim bombama naći ćete sve, od vitamina A, pa do cinka i selena.

Sjemenke bundeve

Ne volite morsku hranu? U tom slučaju salatama dodajte sjemnek bundeve koje su bogate vitaminom E, cinkom i omega 3 i 6 masnim kiselinama, što ih čini odličnim za čišćenje kože iznutra.

 

Latest Posts

Raport

spot_img