spot_img

Nedavno objavljeno

Dokumentarac Žena hrabrost autorice Elme Kazagić na FTV

Osamnaestog aprila u 20.45 u okviru Dokumentarnog četvrtka Federalne TV bit će emitiran "Žena hrabrost", prvi dokumentarni film iz serijala o nasilju nad ženama autorice Elme Kazagić

U četvrtak 18. aprila u 20.45 u okviru Dokumentarnog četvrtka Federalne TV bit će emitiran “Žena hrabrost”, prvi dokumentarni film iz serijala o nasilju nad ženama autorice Elme Kazagić. O protagonistkinji dokumentarca Suadi autorica kaže kako je zaista hrabra žena koja je odlučila da govori i tako podstakne i druge da kazuju. “Molim vas da pogledate ovaj film opomene , ali i da dođete na promociju Suadine knjige na sajmu knjige u Sarajevu u nedjelju 21. aprila u 18.00 sati”, poručuje Elma.

Film Dijete

Dobitnica više nagrada, među kojima je i nagrada Mreže Account za istraživačko novinarstvo, Elma Kazagić, je prije nekoliko godina snimila dokumentarni film Dijete, koji govori o tragičnoj sudbini banjalučkog mladića Davida Dragičevića, prikazavši intiman portret kako preminulog Davida, tako i njegovih roditelja u potrazi za istinom i pravdom. Njezin dokumentaristički opus uključuje i film “Dr. Ilijaz”, priča o ratnom srebreničkom hirurgu, profesoru Ilijazu Pilavu, koji je sa svojim sunarodnicima preživio sve golgote od prvih dana opsade i prvog oslobođenja Srebrenice, preko formiranja Ratne bolnice do priključenja koloni koja će ući u proboj do slobodne teritorije nakon jula 1995. godine. 

O stremljenjima Rusije

Kazagić je ujedno autorica i dokumentarnog serijala “Moskva – Balkan”, koji nas kroz četiri epizode vodi od ’48. godine do sadašnjosti i to svjedočenjima o stalnim stremljenjima Rusije da ostvari što jači utjecaj na Balkan, koristeći crkvu, političare, ratne plaćenike, motoriste, poligone za vojne obuke, od doba Carske Rusije, preko SSSR-a do Rusije koja je granatama zasula Ukrajinu. Elma svoj pečat u dokumentaristici ostavlja novim serijalom, hvatajući se u koštac sa temom koja već decenijama postoji kao gorući problem u BiH – o ženama koje trpe nasilje. “Odlučila sam raditi ovaj serijal i zbog žena koje šute a trpe, neke čak 40 godina, neke 28 godina, onih koje partneri vrijeđaju ne samo udarcima već i riječima koje nekada udaraju i jače”…
Autorica se zahvalila i svojim prijateljima i kolegama koji su joj pomogli da iznese teret snimanja: To su Jale- Jasmin Nalo, Boki- Boris Kragulj, Čauš- Almir Čaušević, Jugec – Dalmir Jugo. Hvala mojim ženama Zadi, Samiri, Zani, Merimi, Ani, Verici, Aidi, Arjani, Mireli, Jasminki, Zerini, Udruženju Žene sa Une i Jasni -Vive žene Tuzla.
Problemi oko naplate RTV takse su autorsku ekipu prekinuli usred snimanja nastavka serijala, ali Elma kaže kako ne odustaje.
Gracija se već godinama bavi temama o nasilju nad ženama, a nedavno smo uradili i jednu posebnu priču: Dželila Mulić-Čorbo je psihologinja i psihoterapeutkinja sa velikim iskustvom rada sa ženama koje su preživjele nasilje. U Gracijinom novom videointervjuu Važne minute govori o tome koliko je važno da se žene koje traže zaštitu od sistema na pravi način prihvate u institucionalno okrilje. Preporučujemo vam da pogledate:

Latest Posts

Raport

spot_img