Glavna jela karipske kuhinje se temelje na začinima i povrću. Probajte ovu egzotičnu juhu i bićete oduševljeni njenim okusom
POTREBNO:
2 nasjeckana srednja luka,
2 kašičice suncokretovog ulja,
3 režnja bijelog luka (protisnuta),
2 kašičice izrendanog svježeg đumbira,
2 kašičice korijandera u prahu,
1 kašičica kurkume,
1/2 kašičice suhe majčine dušice,
1/4 kašičice mljevenog pimenta,
5 šolja povrtnog temeljca,
2 šolje slatkog krompira narezanog na kockice,
3 šolje nasjeckanog kelja,
1 šolja smrznute narezane bamije,
1 šolja kokosovog mlijeka,
1 šolja konzerviranog sjeckanog paradajza (ocijeđenog),
1 šolja konzerviranog bijelog graha (ispranog i ocijeđenog),
2 kašike soka od limete
PRIPREMA: Pirjajte luk na ulju dok ne omekša. Dodajte bijeli luk, đumbir i začine, pa kuhajte još 1 minutu. Ulijte povrtni temeljac, dodajte slatki krompir i pustite da prokuha. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 5 minuta. Umiješajte kelj i bamiju, pa pirjajte poklopljeno dok krompir ne omekša. Na kraju dodajte kokosovo mlijeko, paradajz, grah i sok od limete.