spot_img

Nedavno objavljeno

Svjetski dan sterilizacije i kastracije

Svjetski dan sterilizacije kućnih ljubimaca obilježava se posljednjeg utorka u februaru svake godine. Ovo je datum za aktiviste i zagovarače sterilizacije ili kastracije kao dokazanog načina za spašavanje života kućnih ljubimaca, napuštenih mačaka i pasa.

Događaj je prvi put obilježen 1995., kao “Spay Day USA” koji su osmislili i pokrenuli poznata američka glumica Doris Day i njena organizacija za brigu o životinjama Doris Day Animal League (DDAL). Promocijom kastracije, odnosno sterilizacije pasa i mačaka širom SAD bilo je predviđeno globalno rješavanje problema koji postoji u mnogim zemljama svijeta – napuštenih kućnih ljubimaca.

Nakon što se organizacija DDAL udružila sa HSUS (Humano društvo SAD) 2006., tradicija obilježavanja Dana sterilizacije u SAD preinačena je u Svjetski dan sterilizacije. I sami smo svjesni u BiH kako je veliki broj napuštenih i neželjenih pasa i mačaka koji žive na ulici, zanemareni i zlostavljani.

Postoji jednostavno rješenje: sterilizacija pasa i mačaka prije nego što postanu dovoljno zreli da stvore podmladak.

Ljudi često izbjegavaju sterilizaciju, jer se boje za zdravlje ljubimaca. Ovaj zahvat je potpuno bezopasan i izvodi se pod anestezijom. Sterilizacija nema negativnog uticaja na zdravlje životinja, jedino treba paziti na povećanje težine jer se mnoge mačke poslije sterilizacije ulijene, pa treba pažljivije birati hranu. Evo i zanimljivog teksta o mačkama i uvriježenom mišljenju da se pare samo u februaru:

Da li se mačke zaista pare u februaru? – Gracija

Latest Posts

Raport

spot_img