Posljednjih godina, ova torta ponovo je postala moderna u Sjedinjenim Državama, ali i u mnogim evropskim zemljama, posebno oko Dana zaljubljenih, iz očiglednih razloga. Sada postoji mnogo varijacija klasičnog recepta, pa tako postoje razni kolačići, mafini, vafle, krofne i cheesecake sličnog izgleda, a tu su i neka pića i kokteli inspirisani ovim čuvenim desertom.
Potrebno je:
Za patišpanju: 2 1/2 šolje brašna za sve namjene 2 kašike kakao praha 1 kašičica sode bikarbone 1 kašičica soli 1/2 šolje biljnog ulja 1 1/2 šolja granuliranog šećera 2 1/2 kašičice crvene prehrambene boje 4 jajeta, sobne temperature 1 kašika ekstrakta vanile 1 kašičica sirćeta 1 1/3 šolje mlaćenice
Za glazuru od krem sira: 230 g krem sira, sobne temperature 230 g putera, sobne temperature 1 kašika ekstrakta vanile 1/2 kašičice soli 7 šoljica šećera u prahu
Priprema
Zagrijte rernu na 180° C i obložite dvije okrugle tepsije prečnika 20 ili 22cm papirom za pečenje, tako da papir bude samo na dnu, dok strane kalupa treba podmazati maslacem. U velikoj posudi prosijte zajedno brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i so, pa ostavite na stranu.
Pomoću miksera umutite ulje i šećer dok se ne sjedine, oko 2 minuta. Dodajte jaja – jedno po jedno, pa mutite dok smjesa ne postane vazdušasta i pjenasta. Dodajte ekstrakt vanile i prehrambenu boju i dobro promiješajte. U posebnoj posudi pomiješajte mlaćenicu i sirće i ostavite po strani. Naizmjenično dodajte suhe sastojke i mješavinu mlaćenice i sirćeta, pazeći da završite suhim sastojcima, pa lagano sve promiješajte da se sastojci lijepo sjedine. Podijelite testo, pa ga izlijte u pripremljene kalupe za pečenje i pecite 25 do 30 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu patišpanja ne izađe skroz čista. Ostavite da se kore potpuno ohlade. Mutite puter i krem sir dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 2 minuta. Dodajte ekstrakt vanile, so i šećer u prahu i mutite još oko 2 minuta. Stavite prvu koru na tacnu za serviranje, a zatim obilno premažite pripremljenim kremom. Odozgo stavite drugu koru, pa opet obilno premažite kremom. Zatim kremom premažite i spoljne strane torte i eventualno dekorišite prehrambenom crvenom bojom ili nekim crvenim voćem po želji, mada je lijepa i efektna i bez toga.