Nedavno objavljeno

Mogu li soja, orašasti plodovi i grah spriječiti povratak raka dojke?

Prema istraživačima sa Univerziteta Johns Hopkins, pokazalo se da je veći unos sojinih spojeva bio posebno povezan s većim izgledima da se rak neće vratiti

Žene koje su preživjele rak dojke možda će htjeti povećati unos soje, orašastih plodova, graha i cjelovitih žitarica, otkriva analiza podataka o ishrani i recidivu raka dojke. Naime, prema istraživačima sa Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoreu,, pokazalo se da je veći unos sojinih spojeva zvanih izoflavoni bio posebno povezan s većim izgledima da se rak neće vratiti. No, rezultati još ne mogu odrediti idealne doze izoflavona ili drugih hranjivih tvari za koje se čini da sprečavaju ponovnu pojavu raka dojke.

Naučnici su proučavali podatke iz 22 velike studije koje su se fokusirale na soju, lignane (spojeve koji se nalaze u raznim biljkama kao što su sjemenke i orašasti plodovi), povrće iz porodice krstašica (poput kupusa, brokule i karfiola) i zeleni čaj. Također su promatrali učinak fitonutrijenata (spojeva dobivenih iz biljaka) koji se nalaze u tim namirnicama.

Prehrambene smjernice

Rezultati su pokazali da je visok unos sojinih izoflavona povezan sa smanjenjem recidiva raka dojke za 26%. Najveća korist došla je od dnevnog unosa od 60 miligrama – što je ekvivalentno dvije ili tri šolje sojinog mlijeka, 85 grama tofua ili pola šolje kuhane soje.

Rezultati su pokazali da je visok unos sojinih izoflavona povezan sa smanjenjem recidiva raka dojke za 26%.

Međutim, korist od izoflavona soje u sprečavanju smrti od raka dojke bila je manja – samo oko 12% smanjenja. Ta je dobrobit bila najveća kada su žene jele oko jednu ili dvije porcije proizvoda od soje dnevno.

Ipak, neke žene može zabrinuti to da jedenje soje možda nije sigurno nakon dijagnoze raka dojke jer izoflavoni soje mogu djelovati poput estrogena u tijelu.

Lignani u ishrani

Također, naučnici su proučavali lignane, pronađene u mnoštvu biljaka kao što su sjemenke, orašasti plodovi, mahunarke, cjelovite žitarice, voće i povrće. Sjemenke lana, indijski oraščići, brokula i prokulice sadrže posebno visoke koncentracije lignana. Visoki nivoi enterolaktona –koji nastaju kada se lignani razgrađuju u probavnom sistemu – čini se da smanjuju izglede za smrt od raka dojke za 28%, pokazalo je istraživanje, i smanjuju izglede za ranu smrt od bilo kojeg uzroka za 31%. Nalazi lignana i soje bili su dovoljno čvrsti da se preporuči da ih osobe koje su preživjele rak dojke koriste u svim prehrambenim smjernicama.

Isto tako, pokazalo se da je pijenje puno zelenog čaja povezano sa 44% smanjenjem recidiva raka dojke kod žena koje su bile liječene od raka dojke u stadiju I ili II.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u žurnalu JNCI Cancer Spectrum.

Izvor: Cybermed.hr

 

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img