spot_img

Nedavno objavljeno

Zdravstveni savjeti za hladne dane: Kako se zaštititi od drastičnih minusa?

Približava nam se razdoblje niskih temperatura, a stručnjaci upozoravaju da drastične oscilacije temperature zraka mogu negativno utjecati na zdravlje građana, bez obzira na dob. Posebno je važno obratiti pažnju na osobe s bolestima srca, krvnih žila, dišnih puteva ili pluća, poput KOPB-a ili astme.

Izađete li na minus naglo nakon boravka u zagrijanom prostoru, to može biti velik šok za organizam, slično kao kad se ljeti iz rashlađene prostorije izađe na veliku vrućinu. Stručnjaci naglašavaju opasnosti ovakvih naglih promjena, koje mogu uzrokovati ozbiljne probleme.

Organizam reagira na ove promjene fizički, što može dovesti do povećanja krvnog tlaka i općenito većeg opterećenja kardiovaskularnog sustava. Osobe s kardiovaskularnim problemima, dijabetičari i oni osjetljivi na kućnu prašinu posebno su u opasnosti.

Stručnjaci preporučuju izbjegavanje izlazaka na velike hladnoće te oprez prilikom izlaska iz grijanih prostorija. Tijelo treba postepeno aklimatizirati, a prilikom izlazaka pričekati minutu, dvije prije nego što se potpuno izložite niskim temperaturama.

Dodatni savjeti uključuju toplo oblačenje, redovito kretanje kako biste održali cirkulaciju, osiguranje toplih obroka i napitaka te pažljivo hodanje kako biste izbjegli nezgode na klizavim površinama.

Za roditelje malene djece, preporučuje se kraća šetnja po svježem zraku, ali uz dobro utopljeno dijete, budući da unutrašnji termometar kod beba još nije dovoljno razvijen za dulje izlaganje niskim temperaturama.

U konačnici, briga o vlastitom zdravlju tokom hladnih dana ključna je za očuvanje vitalnosti i prevenciju mogućih zdravstvenih problema!

Latest Posts

Raport

spot_img