spot_img

Nedavno objavljeno

EMELA BURDŽOVIĆ I NADINE MIČIĆ: Kako ostati zdrav i lijep

Društva počivaju na plećima žena. One rađaju i odgajaju te iste muškarce koji kasnije upravljaju svijetom. Žene u suvremenom društvu rade i po nekoliko poslova, često u diskriminirajućim kolektivima grade karijere, kuhaju, peglaju, brinu o zdravlju, roditelja, djece, trebale bi biti lijepe i njegovane na zahtjevnom tržištu estetike…a stignu li misliti na sebe i svoje zdravlje?

Dva poznata lijepa lica,majke, poslovne žene; TV producentica Emela Burdžović sa N1 i sarajevska glumica Nadine Mičić nam govore kako one u tome uspjevaju. Biti zdrav, kako kaže Emela, znači biti mentalno stabilan.

 

„Voditi zdrav život za mene podrazumijeva biti u mentalnoj stabilnosti, biti doslijedan idejama, znati šta želiš, šta su ti ciljevi. Znači i paziti na svoje okruženje, birati ljude koji će ti biti u okruženju i koji će dijeliti dobru energiju“, kaže Burdžović.

 

Nedavno je Nadine ispunjavajući majčinske obaveze sa sinom Kajom, koje uključuju i asistenciju  u savladavanju vještine vožnje romobila i još mnogo toga, pokušavajući sustići zaigranog dječaka – ostala bez daha. Plitak dah, jedan od pokazatelja nedovoljne kondicione spreme nije obeshrabrio Nadine. Ona zna da se sve može promijeniti, ako se pristane na malo napora. 

 

“Ne volim vježbati. Radim to već godinu, prepoznajem sve benefite po tijelo i um koje donosi kvalitetan trening ali ja se nisam uspjela zaljubiti u to. Sigurna sam da nisam jedina takva. Razumijem da postoje ljudi koji uživaju u treninzima, ja ipak više uživam u dobroj hrani. Stoga mi je “Body Space” otkriće iznad svega. Space shuttle (svemirska letjelica) doslovno, fitness novog doba u pravom smislu te riječi. Fascinira me činjenica da postoji mogućnost da za upola manje vremena mogu postići tako dobre rezultate.”, govori Nadine. 

 

Holistički pristup

 

Body Space je koncept fitnessa novog doba koji uvažava činjenicu da suvremena žena ima sve manje vremena a brzo vidljivi rezultati su jedini apsolutni motivator da nastavimo sa vježbanjem. Zdravlju se posvećuju holistički sa naglaskom na tri pravca: redovna vježba, zdrava prehrana i menadžment stresa polaznicima su dostupni savjeti ljekara raznih disciplina koje obuhvataju zdravlje žena s posebnim fokusom na one 35+.

 

I Emela priznaje da nije obožavatelj teretana.

 

“Nisam bila sklona vježbanju, Sa Body Space sam to promijenila. Ranije bih nalazila opravdanje ali sa ovim načinom nemam razloga za isprike. Godinu dana sam u Body Space-u. Volim tu atmosferu, zajedništvo, nedostak kompeticije što je najčešće prisutno u drugim fitness centrima i teretanama, podrška smo, šarolika je ekipa”, pojašnjava Emela.

 

Pripreme za izvođenje uloge podrazumijevaju i fizičku spremu, ponekad i naglašeno. Osim klasičnih treninga, glumci su ponekad smo u obavezi savladati i borilačke vještine. Zato kondiciona spremnost od iznimne važnosti. 

 

U ovom poslu nemate luksuz biti nespremni, imati loš dan. Kada su snimanja u toku, producent neće prekinuti snimanje jer se neko ne osjeća spremno, tvoja je dužnost, kao I na bilo koji drugi posao doći sa svim svojim kapacitetima. Glumica dakle, prije svega mora biti zdrava. Kad se priprema predstava, radimo intenzivno, vikendi tačnije vrijeme za odmor gotovo I da ne postoji. Da bih izdržala takav tempo, moram biti kondiciono spremna. Na taj način, osim što sebi olakšavam, doprinosim i projektu za koji radim”, kaže Nadine.

 

Zašto smo se zaljubile u Body Space

 

Emela kaže kako posljednjih godina posvećuje brigu prehrani zbog činjenice da je u generaciji 40+ ali i problema sa štitnom žlijezdom.

 

„Volim jesti ali se moram kontrolirati. Ne jedem gluten zbog štitne žlijezde, a trudim se što više jesti salate, meso, riba, proteine i vlakna.“

 

 Nadine je prije dvije godine postala majka. Dolazak novog mladog bića suočile su je sa, vjerovatno najvećom promjenom prioriteta u životu svake žene  

 

Kada sam se porodila, mislila sam da sam izgubila sebe. Sav moj fokus i sreća bili su usmjereni da to malo biće bude zdravo. Nemojte me pogrešno shvatiti, silno sam uživala I uživam u tome, ali mi je bilo važno da se vratim sebi jer znam da je to jedini put da i Kaji budem dobra majka. Spremila sam raspored prema kojem ću jednom sedmično uraditi nešto za sebe, otići na feniranje, imati dinamiku treninga, kafu sa prijateljicama, kupiti sebi nešto i u konačnici vratiti se svom poslu koji zaista volim” , dodaje Nadine.

Iako nisu sklone priotizirati sebe, žene trebaju sebe staviti na prvo mjesto, saglasne su obje, niko ti za njih neće. Odgovornost prema životu i porodici podrazumijeva svakodnevnu brigu o zdravlju. Emela i Nadine pozivaju žene da se pridruže konferenciji o zdravlju žena koji organizuje BODY Space u subotu u hotelu IBIZ STYLE s početkom u 11 sati.

 

Imaćemo priliku čuti najnovija saznanja medicine iz oblasti ženskog zdravlja a i priliku vidjeti po čemu je Body Space poseban i zašto nas je natjerao da vježbamo“, poručuju na kraju.

 

Latest Posts

Raport

spot_img