spot_img

Nedavno objavljeno

BIJELI LUK

Bijeli luk ili češnjak začinska je biljka, srodnik luku, vlascu i prasi. Neizbježna je namirnica u svim svjetskim kuhinjama, a koristi se svjež, zgnječen, sjeckan, protisnut, u pireu, dinstan ili kuhan. Glavni je sastojak većine umaka i marinada, koristi se kod pripreme zimnice, a jelima od mesa i ribe daje poseban okus i aromu. Slaže se uz većinu povrća od krompira, tikvica, paradajza, patlidžana, paprika…

  • Ovaj prirodni antibiotik čisti krvne sudove, ima antivirusna, antibakterijska i antifungicidna svojstva, dobar je saveznik kod prehlade i gripe. Također djeluje kao snažan antioksidans te povoljno djeluje na imunitet. Na srce i krvožilni sistem djeluje snižavanjem krvnog pritiska kao i lošeg holesterola, te potiče cirkulaciju.
  • Zbog alicina ima poseban miris koji se dugo zadržava u tijelu, a najviše se osjeti preko zadaha ili isparavanjem iz kože. Zadah ćete ublažiti grickanjem peršuna ili mente, zrnom-dva kafe ili cuclanjem kriške limuna.

KUPOVINA
Birati čvrste glavice sa suhom korom, izbjegavati oštećene i šuplje.

ČUVANJE
Čitave glavice možete čuvati na hladnom i tamnom mjestu i do 8 sedmica, dok otkinuti režnjevi zadržavaju svježinu 3-10 dana.


NARODNI LIJEK

Bijeli luk zgnječen i pomiješan u omjeru 1:1 s medom odlična je kombinacija za jačanje imuniteta pa čak i kad uhvati prehlada ili gripa.
Napunite teglu očišćenim češnjevima bijelog luka pa prelijte domaćim medom. Nakon 7 dana stajanja, luk je spreman za upotrebu. Za preventivu ili suzbijanje prehlade, uzeti najviše šest češnjeva na dan. Med se može koristiti kao sirup protiv kašlja, a razmućen s kašikom jabučnog sirćeta u čaši vode pravi je prirodni eliksir.
Najjednostavnije: Isjeckajte sitno jedan češanj, stavite u šolju, po želji posolite, prelijte jogurtom i pojedite.


Recepti

Čips od bijelog luka

Nekoliko češnjeva luka izrezati na listiće ili manje komadiće. Na zagrijanom ulju brzo miješajući popržiti luk pazeći da ne potamni. Prebaciti na salvetu da se upije višak masnoće. Posoliti te služiti uz jela i salate ili grickajući uz piće.

Talijanski hljeb s bijelim lukom

Sastojci: 1 hljeb (najbolje francuz), 4 velike kašike putera otopljenog na sobnoj temperaturi, 3 češnja bijelog luka sitno narezanog, 1 kašičica osušenog origana, 1 kašičica osušenog bosiljka.
Priprema: Zagrijati rernu na 200 ºC. U zdjeli izmiješati sitno narezan bijeli luk, origano, bosiljak i puter u jednoličnu smjesu i premazati kriške. Poslagati u tepsiju i peći 10 min.

Pečeni bijeli luk

Može poslužiti kao namaz uz dodatak začina ili kao dodatak drugim namirnicama
Priprema: Glavicama bijelog luka ogulite tanku vanjsku opnu i ostavite ih cijele, te odrežite 5 mm od vrha. Svaku glavicu malo posolite i prelijte maslinovim uljem. Poslažite ih na lim i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200-220 °C oko 1 sat.
*Možete pripremiti i posebno tako da svaku glavicu bijelog luka zamotate u aluminijsku foliju ili papir za pečenje.

Latest Posts

Raport

spot_img