spot_img

Nedavno objavljeno

U Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu postavljen Ramazanski paviljon

Dizajn paviljona odnosno instalacije podsjeća na modernu džamiju

Muzej Viktorije i Alberta u Londonu, najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna u svijetu, predstavio je Ramazanski paviljon, instalaciju zamišljenu kao posvetu vjerskom obredu. Paviljon nudi impresivno iskustvo za posjetioce koji žele naučiti o običajima i tradicijama povezanim sa ovim svetim mjesecom, te nastoji prikazati istoriju britanskih muslimana i njihovo mjesto u toj zemlji. Dizajn paviljona/instalacije podsjeća na modernu džamiju, a za njegovu inspiraciju poslužila je opsežna muzejska zbirka grafika i crteža islamske arhitekture.

Arhitekta Shahed Saleem

Ramazanski paviljon dizajnirao je Shahed Saleem, arhitekt, pisac i profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Westminsteru. Saleem, čiji su roditelji iz Indije, osnivač je arhitektonske firme Makespace i projektant džamija u Bethnal Greenu, Hackneyju i Aberdeenu u Škotskoj. “Počeo sam raditi na svojim prvim džamijama prije gotovo 20 godina kada su mi se islamske zajednice počele obraćati. Od tada sam radio na mnogim džamijama, u svim fazama, od adaptacije i proširenja do novogradnje”, rekao je Saleem.

Ramazanski paviljon u Muzeju V&A, koji će biti postavljen do 1. maja, služit će kao mjesto održavanja niza javnih događaja, a u njemu će biti upriličena i dva otvorena iftara. Njegova je svrha odavanje počasti različitim iskustvima muslimana u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom svijeta tokom ovog doba godine, te istaknuti temeljne vrijednosti i običaje ramazana kroz kreativno izražavanje, istraživanje i dinamičan javni umjetnički program.

 

Latest Posts

Raport

spot_img