Nedavno objavljeno

BRAĆA KARAMAZOVI VEČERAS OTVARAJU 62. MESS

Prvi dio diptih predstave Braća Karamazovi – Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu u režiji Olivera Frljića, otvorit će večeras 62. Internacionalni teatarski festival MESS. Urađena u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Olivera Frljića, ovaj pozorišni komad se po prvi put izvodi na gostujućoj sceni, a posebno je zanimljivo da je ova teatarska kuća skoro trideset puta gostovala na MESS-u od njegovog osnivanja.

„Čast nam je otvoriti ovogodišnji MESS. Predstavom „Braća Karamazovi“ pokušavamo se baviti društveno relevantnim temama što često nije simpatično i lijepo. Iznosimo ono što nas tišti, izlazimo iz zone komfora, zabave i dopadljivosti te tjeramo publiku na iskrenost. Redatelj Frljić uistinu ima sposobnost da kroz klasike nadahnjuje današnji prikaz obitelji, institucije, života što podsjeća i na današnje polifonijske medije – ne znamo istinu i dobijamo različite vizure istog događaja, a društvo nas stavlja u kontekst da  u nekim političkim pitanjima ne možemo biti neopredijeljeni“. Istakla je Snježana Abramović Milković, direktorica Zagrebačkog kazališta mladih. 

Glumci ZeKaeMa Dado Ćosić i Adrian Pezdirc napomenuli su da je trenutna politička situacija imala veliki utjecaj na stvaranje predstave kao i na samog redatelja: „Frljićeva kontroverza dolazi iz prepoznavanja javnosti, a prepoznavanje nije uvijek ugodno. Oliver je fascinantan, naprosto uvijek ima snagu izvući maksimalno iz svakog glumca. Snaga i volja ansambla dolazi do izražaja zajedno s Oliverom mislimo da vas nećemo razočarati večera“, rekao je Ćosić.

Umijeće redatelja da svojim izuzetnim znanjem i mogućnošču da realnost izvanredno iznese na pozorišne daske nije prošla neprimijećeno. „Osjećao sam se kao da je prvi put život imitirao umjetnost i da je situacija na scenu preslikana u stvarnom svijetu. To je nešto što Olivera pokreće budući da je veoma ažuran sa svijetom i izuzetno osjetljiv na određene teme. Ruska invazija dala je drugu konotaciju, smiješno je postalo tragično, a u ansamblu stvorila se atmosfera straha jer smo bili svjesni da je rizično koliko se svijet u dva dana uspio promijeniti„ ispričao je Pezdirc, istakavši kako je iznimno sretan što je ove godine na MESS-u.

Budući da Mali MESS promovira socijalnu inkluziju kroz važne teme svakodnevnice kojima se bavi, festivalsku premijeru će sutra, u subotu u 18 sati imati i predstava koja govori o problematici globalnih ekoloških katastrofa „Zašto ih nije briga? Ko je pokvario zamrzivač?“, u produkciji Pozorišta mladih i KA Production u režiji Petra Pejakovića. „Važno je da MESS ima ovakav segment, važno je da djeca budu značajan dio pozorišta, ne samo kao publika već da i odrasli gledaju na stvari kroz njhove oči. Htjeli smo da napravimo predstavu koja je bazirana na osjećanjima, emocijama i trenutnim ekološkim situacijama. Na generalnim probama djeca su uistinu bila potresena, snažno su reagovali i to je nešto ka čemu smo težili. Predstava je tragikomična – Zašto nas nije briga? je uistinu nešto o čemu ne razmišljamo, stoga je obaveza da djeci „prebacujemo“ taj teret da možda oni urade nešto bolje od nas“, istakao je na današnjoj press konferenciji Petar Pejaković.

Latest Posts

Raport

spot_img