Nedavno objavljeno

Red Bull Cerro Abajo – Ekstremni biciklistički spust u Medellinu,  Juanfer Velez pobjednik

Lokalni kolumbijski junak biciklističke scene, Juanfer Velez pobijedio je u trci Red Bull Medellin Cerro Abajo, drugom u nizu takmičenja iz serijala Red Bull Cerro Abajo 2023. Kolumbijac je pobjedom na domaćem terenu preuzeo vodstvo u ukupnom poretku pred završnu trku koja je na rasporedu krajem mjeseca u meksičkom Guanajuatu.

Red Bull Cerro Abajo je biciklistički spust u urbanom okruženju, nastao 2003. godine u čilanskom lučkom gradu Valparaisu. Riječ je o ekstremnom spustu brdskim biciklima niz strme i uske gradske ulice, pri čemu staza uključuje razne prepreke, oštre zavoje, uske uličice i stepeništa.

Trka se već skoro dvije decenije tradicionalno održava u Valparaisu, a posljednjih godina i u Bogoti, prijestonici Kolumbije. Ove godine prerasla je u „mini-prvenstvo“ sa tri stanice: pored Valparaisa, uvršteni su Medellin (Kolumbija) i Guanajuato (Meksiko).

Serija je otvorena 19. izdanjem trke u Valparaisu 12. februara, a pobjeda je pripala legendi urbanog MTB spusta, Čehu Tomašu Slaviku. Velez je tada bio drugi, a Brazilac Lucas Borba treći.

Druga od tri trke održana je prije nekoliko dana u Medellinu, drugom najvećem gradu Kolumbije. Medellin je smješten u dolini Aburra, centralnoj regiji Anda u Južnoj Americi, koja je ponudila živopisan ambijent za uzbudljivo takmičenje.

Staza se odlikovala uskim zavojima u gornjem dijelu, dugačkom brzom dionicom u sredini, te grubim silaskom niz stepenice pred ulazak u ciljnu ravninu ispunjenu fanovima.

Uslovi za vožnju su bili odlični, a veliki broj navijača je bodrio lokalnog heroja Veleza koji je trijumfovao zahvaljujući sjajnom nastupu u posljednjoj vožnji dana. On je bio 1,927 sekundi brži od svog sunarodnjaka Sebastiana Holguina na drugom mjestu, dok je treći bio Brazilac Lucas Borba, prošavši kroz cilj sa 2,519 sekundi zaostatka.

„Vozio sam najbrže što sam mogao i dao sam sve od sebe. Ovo mi daje mnogo samopouzdanja prije trke u Meksiku, i jako sam zadovoljan“, izjavio je Velez nakon pobjede.

Čeh Slavik je zabilježio vrijeme 1:29.023, što je bilo dovoljno tek za šesto mjesto. Velez ga je ovom pobjedom preskočio na tabeli i sa prednošću od 42 boda trenutno vodi u ukupnom poretku.

Treće i ujedno posljednje takmičenje u okviru serije održat će se 25. marta u Guanajuatu.

Latest Posts

Raport

spot_img