NaslovnicaMODA„Jovanka u boji“ omaž revija na L’Oreal Fashion Weeku

„Jovanka u boji“ omaž revija na L’Oreal Fashion Weeku

Revijom „Jovanka u boji“ kulminiralo je obilježavanje jubilarnog 50. L’Oreal Fashion Week-a, u organizaciji Modnog studija Click. Ova posebna revija, omaž liku i djelu nekadašnje prve dame Jovanke Broz, organizovana je simbolično na bivši Dan Republike, u prostoru Palate Srbija - nekadašnjoj Palati Federacije, simbolu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Publika je imala priliku da vidi modele koje je specijalno za ovu priliku kreiralo 22 dizajnera iz čitavog regiona bivše Jugoslavije. Ovi umjetnici su kreirali unikatne modele inspirirane otmjenošću i elegancijom, ali i partizanskim danima prve dame, koja je svojevremeno bila pokretač i reprezent domaće modne industrije. Posebnu vrijednost kreacijama daje i činjenica da su dizajnirani od originalnih tkanina koje je Jovanka Broz dobijala na brojnim putovanjima sa Titom. Veliku zahvalnost organizator revije Beogradska nedjelja mode duguje porodicama Budisavljević i Aleksić, nasljednicima Jovankine zaostavštine, koje su podržali ovu ideju i ustupile ove materijale kreativcima.

Jedna od ideja revije “Jovanka u Boji” je i da se istakne moć mode kao umjetnosti – jer moda jeste umjetnost – što je i poruka jubilarne 50. nedjelje mode. Kao što se na primjeru Jovanke Broz može vidjeti – moć mode prevazilazi puko odijevanje već može biti i dio kulturne diplomatije. Ova revija, kao omaž Jovanki Broz i njenom modnom testamentu, dio je većeg projekta “Kolekcija prve dame – Jovanka Broz”, u okviru koga se planira velika modna izložba. Inicijator projekta je Mirjana Menković, kustos Jovankine zaostavštine, čijem posvećenom profesionalnom radu je vrhunski očuvano sve što je ostalo u ovom nasljeđu.

Otvarajući ovo veče Nenad Radujević, osnivač Beogradske nedjelje mode je rekao – Ova revija se ne bavi samo stilom Jovanke Broz, već i njenim uticajem na modu jer je značajno uticala na pokreatnje tekstilne i modne industrije u Jugoslaviji i to prvenstveno zbog osnaživanja žena u socijalizmu. Zato je ovaj omaž Jovanki Broz dio našeg jubileja jer je i ona važan dio naše modne tradicije na kojoj je baziran uspjeh Beogradske nedjelje mode. Drago mi je da smo pokazali i kako novo kulturno nasljeđe može na sjajan način da inspirira i poveže umjetnike širom našeg regiona – a zatim je publiku raznježio porukom – I za kraj ću vas podsjetiti da svako vrijeme ima svoje pozitivne tekovine i da se ja dobro sjećam one pionirske zakletve – da ću marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije, biti vjeran i iskren drug koji drži datu riječ… Večeras želim da se podsjetimo upravo tih starih dobrih vrijednosti koje nekako zaboravljamo u ovom novom, brzom vremenu. Ja svoju riječ o dobroj organizaciji Nedjelje mode i dalje držim.

Poktoviteljka revije, prva dama Tamara Vučić, dala je svesrdnu podršku realizaciji ovog događaja, a u svom obraćanju publici je poslala važnu poruku – Ovo veče jeste omaž ženi koja je iz vojničke uniforme uskočila u damske haljine, sa istim uspjehom noseći auru hrabrosti i elegancije, ali je ovo i veče prepoznavanja važnosti diplomatije i meke moći, te odgovornosti koju u tom smislu svi imamo. Svi mi predstavljamo svoju zemlju na više nivoa i načina. Na osnovu našeg ponašanja, stava, našeg stila, mogu se donijeti brojni zaključci o čitavom narodu. I to nisu trivijalne stvari. Naprotiv.

Jovankin jedinstven modni stil raskošnih boja, materijala i detalja, inspirirao je nastanak 30 novih modela. Dizajneri koji su kreirali te modele su: Aleksandra Lalić, Ana Ljubinković, Boris Ćalić (CG), Budislava, Dejana Momčilović, Elfs (HR), Igor Todorović, Lidiya Georgieva & Zavar Design (NMK), M. Fiction (SLO), Marina Banović (CG), Marko Feher (BIH), Nataša Šarić, NEO Design by Nevena Ivanović, Peđa Nerić, Petja Zorec (SLO), Predrag Đuknić, SestreS, Sonja Krstić, Tamara Radivojević, Valentina Obradović, Vesna Kracanović i Vlada Savić. A pored novih modela prikazani su i autentični, sedam haljina iz njenog garderobera i original vojnička uniforma iz ratne 1944. godine, koja je oduševila sve prisutne, među kojima je bila i njena sestra gospođa Nada Budisavljević.  Osim manekenki pistom su modele, uglavnom one autentične Jovankine, nosile i poznate umjetnice Ana Đurić Konstrakta, Aleksandra Janković, Lena Bogdanović, Jelena Ćuruvija, Nada Šargin, Marija Bergam, kao i legende naše modne piste Ljiljana Erić, Mira Ćirić, Ivanka Dvojaković i Irena Mišović.

Nakon revije publika je uživala i u izložbu originalnih toaleta i aksesoara iz Jovankinog garderobera koja je bila postavljena u sali “Jugoslavija”, a koja je realizovana uz pomoć RTS-a. Da bi do realizacije zahtjevnog projekta došlo posebna zahvalnost pripada i ekskluzivnom partneru revije, kompaniji MTS i naravno svim ostalim partnerima jubilarnog 50. L’Oreal Fashion Week-a.

Uz melodije iz ratnog perioda, preko onih rodoljubivih ali i romantičnih, koje su pratile reviju, publika je uživala u posebnom vizuelnom događaju u jedinstvenom ambijentu. Sve zajedno dovelo je do jakih emocija kod prisutnih, utisci će se još dugo razmjenjivati i rezimirati, a herojini jednog vremena je ponovo vraćeno dostojanstvo i odata počast.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno