Nedavno objavljeno

Otvoren XX TKT Fest-a – Dani akademskog teatra

Teatar Kabare Tuzla je sinoć obilježio svoj značajni jubilej, dvadeset godina TKT Festivala. Festival je otvoren predstavom Zijaha Sokolovića „Lijevo desno glumac“ kojom obilježava 50 godina umjetničkog rada.

Doajen bh. glumišta a i šire, pred punom salom publike je još jednom pokazao zašto iza sebe ima veliki broj nagrada i gostovanja, te status kultne ličnosti koja svojim predstavama od srca nasmije publiku, ali i navede na razmišljanje i preispitivanje kako sebe tako i okruženja.

Prije samog početka festivala, publika je imala priliku pogledati Pozorišno-dokumentarnu izložbu „TKT-FEST kontinuiteta sa Zijahom Sokolovićem“ neraskidivost teatarske simbioze, autora prof. Srđana Vukadinovića, teatrologa i njegovih saradnika. Na izložbi su hronološki prikazana sva gostovanja Zijaha Sokolovića i njegovih predstava na TKT festu, odnosno sve svoje projekte je odigrao na ovome festivali.

Ivana Milosavljević, direktorica teatra, u uvodnoj riječi, pozdravila je publiku, zahvalila im se što su tu, uprkos drugačijim okolnostima, što su omogućili da ovaj festival nastavi svoju dvadeset godina dugu tradiciju. U to ime se, također, zahvalila i Gradu Tuzla na ustupljenom prostoru i Centru za kulturu Tuzla za saradnju i partnerstvo na projektu.

Prof. Srđan Vukadinović, teatrolog, kazao je kako je festival počeo Zijahovom predstavom daleke 2003. godine te istakao karakteristiku Zijahovih predstava kako one, iako su iste, ustvari nikada to nisu jer su kao labaratorija, kao projekt. Također, naveo je kako festival koji traje ovoliko dugo prvo ima umjetničku pa historijsku kvalitetu ali da sama promjena lokacije neće ozbiljno naškoditi koncepciji festivala nego da, ustvari, može samo doprinjeti njegovom razvitku, širenju, novim idejama i novim teatralijama.

Na samom kraju, publici se obratio Zijad Lugavić, VD gradonačelnika, koji je rekao da bez kulture i umjetnosti nema jednog grada i kako su, kada je u pitanju Teatar Kabare Tuzla, vrlo rado izašli u susret i našli rješenje za nastavak ove tradicije duge dvadeset godina. Čestitao je organizatorima te proglasio festival otvorenim.

Već večeras nas očekuje gostovanje predstave „Cabaret – koncert za žlice i gitaru“ u produkciji Teatar Exit i Kazališta Ulysses iz Hrvatske.

Mentori: Rade Šerbedžija i Lenka Udovički
Igraju: Nikola Nedić i Mario Jovev
Produkcija: Teatar EXIT i Kazalište Ulysses


O predstavi:

 Žlice & gitara dvojac su koji uz pomoć zvukova kuhinjskih žlica, gitare i mandoline, otkačenog nastupa, pomalo trubadurski pričaju o svome životu kroz uglazbljenu poeziju, a iza njihovog ludog i uvrnutog nastupa krije se poruka razuma. Svaka pjesma ima svoju priču i pozadinu i koliko god lepršavo i zabavno zvučale, svaka ima duboku poruku o svijetu u kojem živimo. Radi se o autorskom projektu i angažiranoj predstavi u kojoj Mario Jovev i Nikola Nedić na iznimno duhovit i satiričan način progovaraju o problemima u društvu koji nas svakodnevno okružuju. Iako to rade dopadljivo i šarmantno, stihovi njihovih pjesama pogađaju u samu srž ozbiljnih problema kao što su korupcija, kriminal, kapitalizam i iseljavanje mladih iz Hrvatske, dotičući se pritom i tema iz svakodnevnog života.


REPERTOAR:

 Ponedjeljak, 28.11.2022. / 19:30

CABARET – KONCERT ZA ŽLICE I GITARU

Mentori: Rade Šerbedžija i Lenka Udovički
Teatar EXIT i Kazalište Ulysses / Hrvatska

Utorak, 29.11.2022. / 18:00

Predstavljanje ANTOLOGIJE HRVATSKE DRAME I SUSRETI KAZALIŠTA I- IV,

priređivača Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića

KRALJEVI I KONJUŠARI / 19:30

Autor: Miro Gavran
U režiji: Ivana Milosavljević
Dramska sekcija KŠC Sv. Franjo Opća gimnazija Tuzla / BiH

Ulaz na oba programska sadržaja je slobodan.

 Srijeda, 30.11.2022. / 19:30

ZLOSTAVLJANJE

Po motivima pripovijetke Ive Andrića

Režija: Momčilo Miljković
Narodno pozorište “Toša Jovanović’’ Zrenjanin / Srbija

Četvrtak, 01.12.2022. / 19:30

GIDIONOV ČVOR

Autorica: Johnna Adams
Režija: Robert Raponja
Teatar Fort Forno / Osijek / Hrvatska

Petak, 02.12.2022. / 19:30

VIRUS

Autor: Siniša Kovačević
Mentor: Jasmina Čelebić Tanović
Akademija dramskih umjetnosti Tuzla / BiH

Subota, 03.12.2022. / 12:00

Predstava za djecu HOĆU KUĆI

Autorica: Jasminka Petrović
Režija: Enver Hasić
Teatar kabare Tuzla / BiH

Petak, 23.12.2022. / 19:30

Premijera predstave PROBA

Autor: Irfan Horozović
Režija: Damir Altumbabić i Jasmina Čelebić Tanović
Teatar kabare Tuzla / Bosna i Hercegovina

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img