spot_img
NaslovnicaMODAEMINA HUSEDŽINOVIĆ Stilsko jedinstvo različitosti 

EMINA HUSEDŽINOVIĆ Stilsko jedinstvo različitosti 

Nova kolekcija naše dizajnerice Emine Husedžinović Ibrahimović iz ciklusa “Secesija” VII sastoji se od četiri segmenta koji određuju različiti tematski okviri i koloristički senzibiliteti povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa.  Njen doprinos afirmiranju bosanskohercegovačke modne scene može se interpretirati kroz obim i kvalitet opusa ali i nastojanje da se ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti.  Stoga je s razlogom  nazivaju “čuvaricom” bosanskohercegovačke tradicije. Ona je dizajner koji prati modne tendence ali ne odstupa od svoje vizije mode i samim tim njen rad ostaje autentičan. Kroz rad pokazuje zrelost i kontinuitet.  Slojevitost simboličkih razina koje prepoznajemo u nazivima  “Maska III”, “Košulja”,“Boja” i ”Bosanske kraljice”  iako se doimaju kao nepomirljive suprotnosti četiri komponente se međusobno prožimaju i dopunjuju.

Inspiracija za kolekciju  pod nazivom “Košulja” je tradicionalna košulja oblikovana prema savremenim formama i krojevima.  Korišteni su prirodni materijali od pamuka do svile, koje je autorica  ručno bojala i  oslikavala  dopunjavajući outfite komadima odjeće od jeansa. Akcent je na modnim dodacima: torbama, cekerima, kapicama koje su ukrašene unikatnim nakitom talentirane Zdravke Miletić Ninković, koja je ideje crpila  motivima  sa stečaka (spirala, floralni i ljudski motivi). Kroz kolekciju autorica je unijela osvježenje,  igru boja i oblika , poručujuči “Vremena se mijenjaju, i mi s njima”.

Na ovu kolekciju nadovezuje se mini kolekcija od 8 modela pod nazivom “Boja” . Sam naziv govori o tome da je akcent na  intenzivnom koloritu floralnog dizajna koji djeluje da je nastao akvarel tehnikom. Kolekcija je lepršava i orijentalna nastala od transparentne svile, namjenjena samosvjesnim damama koje imaju stila .

Modeli tematski povezani terminom “Maska III” neminovno u sebi nose asocijacije na pandemijsku krizu i gubitka identiteta . Iza maske svi su ljudi jednaki  iako ispod maske se kriju poznate i uspješne dame iz različitih ekspertiza (poznate, doktorice, novinarke, političarke, glumice, umjetnice, influencerice).  Taj snažan osjećaj nesigurnosti i straha od neizvjesnosti podcrtan je ahromatskim kontrastima i oštrim konstrukcijskim formama . Nadalje uočava se upotreba različitih tekstura  materijala koja je u funkciji realizacije osnovne ideje. Korištena je jacquard tkanina ukrašena dizajnom slova u kombinaciji crne i bijele.

Četvrti  dio kolekcije pod nazivom “Bosanske kraljice” donosi glamur i raskoš koji je primjenjiv kroz sve historijske faze kroz koje je naša zemlja prolazila. Ova kolekcija  ukazuje na neminovnost promjene, vječno balansiranje između svjetla i tame, nezaustavljivi  proces smjene  vlasti, života i smrti. Za razliku od ekspresivog, snažnog karaktera modela determiniranih nazivima  “Maska”  “Košulja” i ”Boja” koje su žanrovski prt-a-porter,  ovaj dio kolekcije u sebi sadrži nježnu, poetsku, romantičarsku notu visoke mode koja naglašava  fragilnost ljudske egzistencije  ali i slavi  žensku ljepotu. Neovisno od osjećaja prolaznosti,   akcentirana  je i radost življenja, ljepote ukrašavanja, bogatstva materijala, unikatnog veza i čipke u monokromatskoj paleti osvježenoj blagim zelenim tonovima.

Organizator- Udruženje Urban-Etno
Vođa projekta Kemal Ibrahimović
Fotograf Kristina Benić
Modeli: Lara Sutović, Ana Marija Vidović, Ajla Podžić, Vanesa Zizo
Šminka: EB-beatysalon
Frizura: Samira Kasumović ,Hairstudio AM
Kostim Emina Husedžinović Ibrahimović, DESIG BY EMINA
Realizator kostima: Hilma Brdarić 

Kruna prezentacije je modni performans  koji će se desiti 09.12. u Dom mladih KSC Skenderija u Sarajevu uz muziku DJ KAZUMI (Kanita Polimac).

Možda vas zanima

spot_img

Nedavno objavljeno