Nedavno objavljeno

EMINA HUSEDŽINOVIĆ Stilsko jedinstvo različitosti 

Nova kolekcija naše dizajnerice Emine Husedžinović Ibrahimović iz ciklusa “Secesija” VII sastoji se od četiri segmenta koji određuju različiti tematski okviri i koloristički senzibiliteti povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa.  Njen doprinos afirmiranju bosanskohercegovačke modne scene može se interpretirati kroz obim i kvalitet opusa ali i nastojanje da se ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti.  Stoga je s razlogom  nazivaju “čuvaricom” bosanskohercegovačke tradicije. Ona je dizajner koji prati modne tendence ali ne odstupa od svoje vizije mode i samim tim njen rad ostaje autentičan. Kroz rad pokazuje zrelost i kontinuitet.  Slojevitost simboličkih razina koje prepoznajemo u nazivima  “Maska III”, “Košulja”,“Boja” i ”Bosanske kraljice”  iako se doimaju kao nepomirljive suprotnosti četiri komponente se međusobno prožimaju i dopunjuju.

Inspiracija za kolekciju  pod nazivom “Košulja” je tradicionalna košulja oblikovana prema savremenim formama i krojevima.  Korišteni su prirodni materijali od pamuka do svile, koje je autorica  ručno bojala i  oslikavala  dopunjavajući outfite komadima odjeće od jeansa. Akcent je na modnim dodacima: torbama, cekerima, kapicama koje su ukrašene unikatnim nakitom talentirane Zdravke Miletić Ninković, koja je ideje crpila  motivima  sa stečaka (spirala, floralni i ljudski motivi). Kroz kolekciju autorica je unijela osvježenje,  igru boja i oblika , poručujuči “Vremena se mijenjaju, i mi s njima”.

Na ovu kolekciju nadovezuje se mini kolekcija od 8 modela pod nazivom “Boja” . Sam naziv govori o tome da je akcent na  intenzivnom koloritu floralnog dizajna koji djeluje da je nastao akvarel tehnikom. Kolekcija je lepršava i orijentalna nastala od transparentne svile, namjenjena samosvjesnim damama koje imaju stila .

Modeli tematski povezani terminom “Maska III” neminovno u sebi nose asocijacije na pandemijsku krizu i gubitka identiteta . Iza maske svi su ljudi jednaki  iako ispod maske se kriju poznate i uspješne dame iz različitih ekspertiza (poznate, doktorice, novinarke, političarke, glumice, umjetnice, influencerice).  Taj snažan osjećaj nesigurnosti i straha od neizvjesnosti podcrtan je ahromatskim kontrastima i oštrim konstrukcijskim formama . Nadalje uočava se upotreba različitih tekstura  materijala koja je u funkciji realizacije osnovne ideje. Korištena je jacquard tkanina ukrašena dizajnom slova u kombinaciji crne i bijele.

Četvrti  dio kolekcije pod nazivom “Bosanske kraljice” donosi glamur i raskoš koji je primjenjiv kroz sve historijske faze kroz koje je naša zemlja prolazila. Ova kolekcija  ukazuje na neminovnost promjene, vječno balansiranje između svjetla i tame, nezaustavljivi  proces smjene  vlasti, života i smrti. Za razliku od ekspresivog, snažnog karaktera modela determiniranih nazivima  “Maska”  “Košulja” i ”Boja” koje su žanrovski prt-a-porter,  ovaj dio kolekcije u sebi sadrži nježnu, poetsku, romantičarsku notu visoke mode koja naglašava  fragilnost ljudske egzistencije  ali i slavi  žensku ljepotu. Neovisno od osjećaja prolaznosti,   akcentirana  je i radost življenja, ljepote ukrašavanja, bogatstva materijala, unikatnog veza i čipke u monokromatskoj paleti osvježenoj blagim zelenim tonovima.

Organizator- Udruženje Urban-Etno
Vođa projekta Kemal Ibrahimović
Fotograf Kristina Benić
Modeli: Lara Sutović, Ana Marija Vidović, Ajla Podžić, Vanesa Zizo
Šminka: EB-beatysalon
Frizura: Samira Kasumović ,Hairstudio AM
Kostim Emina Husedžinović Ibrahimović, DESIG BY EMINA
Realizator kostima: Hilma Brdarić 

Kruna prezentacije je modni performans  koji će se desiti 09.12. u Dom mladih KSC Skenderija u Sarajevu uz muziku DJ KAZUMI (Kanita Polimac).

Latest Posts

Raport

spot_img