Nedavno objavljeno

PREDSTAVE „PHANTOM LEG – POSTAPOKALIPTIČNA PRIČA“ I „BULLYING COLLECTION“ NA SCENI SARTR-A

4. novembra na sceni SARTR-a sa početkom u 20h  biće izvedena predstava „Phantom leg – postapokaliptična priča“- autorski projekat Thomasa Steyaert-a!

Thomas Steyaert ovu predstavu definira kao Distopijsku fikciju u kojoj se san i stvarnost spajaju u nadrealističnu priču.

U „Fantomskoj nozi“ izvođači stvaraju performativna iskustva unutar strogih formi i/ili grade fizički komunikativni dijalog s osobama ili iskustvima iz prošlosti, sugerirajući osjećaj usamljenosti i traženja smisla. Izvođači žive u postapokaliptičnom vremenu, u distopijskoj fikciji. Poseban fokus će biti posvećen Thomasovoj najnovijoj fazi njegovog rada u kojoj se materijali/predmeti uvode kao posrednici komunikacije između izvođača, stvarajući hibridne skulpturalne elemente između izvođača i aktiviranog objekta. Ova predstava  se može posmatrati u analogiji sa unutrašnjim kretanjima društva – pokretima koji testiraju, mapiraju i transformišu specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena, stvarajući mogućnost za višestruko čitanje, kao i prepoznavanje osnovnih ljudskih vrednosti i aspekata odnosa.

“Ako je distopija zamišljeno opresivno ili nestabilno društvo,  postapokaliptična priča se odvija nakon što je katastrofa potpuno zbrisala civilizaciju. To je refleksija  na čovječanstvo kakvo  poznajemo i  suočavanje sa zastrašujućom budućnošću,  koje nudi uvid u to kako bi izgledala obnova globalnih zajednica.” – Thomas Steyaert.

Izvedba: Ana Marija Tomić, Snežana Bogićević, Ema Osmanović, Nedim Džinović, Amar Selimović, Thomas Steyaert, Hana Zrno

U subotu 5. novembra sa početkom u 20h sati, na sceni SARTR-a,  publika će ponovo moći pogledati predstavu “Bullying Collection”.

Predstava je nastala prema tekstovima grupe autora ( Nejra Babić, Aleš Kurta, Sam Guzman, Ian Mc Wethy).

S obzirom da se na vršnjačko nasilje najviše pažnje obraća kada ono eskalira do te mjere dadovodi do ubistva/s amoubistva. Bullying Collection želi ukazati na sveprisutni problem.

Na osnovu statističkih podataka, nažalost, ustanovljeno je da je svako treće dijete u Bosni i

Hercegovini žrtva nasilja. Pozorište i ova predstava žele omogućiti onima koji su najčešće

samo brojevi u statistici da progovore. Jer je važno i neophodno.

Bullying Collection je predstava sačinjena od niza scena koje temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Bullying nije problem učitelja, roditelja, psihologa, druge djece, grada, zemlje, sistema. Bulying je zločin u kojem svi oni učestvuju.

Režiju predstave potpisuje Aleš Kurt, a u predstavi igraju: Selma Alispahić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem telefona 033 664 070 ili na email blagajna@sartr.ba

Latest Posts

Raport

spot_img