Nedavno objavljeno

Amira Medunjanin

Tri i po godine nakon nastupa u Zetri, svjetski poznata i priznata interpretatorica sevdaha Amira Medunjanin s nestrpljenjem iščekuje novi koncert u Sarajevu, ovaj put na Ljetnoj sceni Ilidža, koji je zakazan za 23. juli

Priredila Mersiha Drinjaković
Foto Nikola Blagojević

S kakvim osjećajima iščekujete koncert u Sarajevu? 
– Vjerujte da je trema velika i sretna sam što ću nastupiti u dvorani “Mirza Delibašić” po prvi put. Drago mi je što ću sarajevskoj publici predstaviti sjajne saradnike s kojima nastupam u posljednje vrijeme, kao i s kojima sam održala brojne koncerte širom svijeta.
Koliko vam se muzički angažman promijenio u pandemiji? I koliko ste se vratili normalnijim aktivnostima? 
– Život se drastično promijenio svima nama. A ja sam kao i sav ostali svijet bila kod kuće, s tom razlikom da sam snimala pred pandemiju i objavila album sredinom 2020.  I dugo smo čekali da se vratimo normalnom životu. Sada se polako vraćamo s koncertima i nadam se da će tako i ostati.
Šta nam spremate? 
– Prvenstveno ćemo predstaviti album, jer nismo bili u mogućnosti nastupati prethodne dvije godine. Pored toga, dolazimo u potpuno drugačijoj postavci u odnosu na koncert iz 2018. i zaista se iznimno radujem što će to biti drugačija priča od prethodne.
Svi smo se uželjeli susreta, pjesama uživo, koliko je vama danas užitak, za koji ste bili uskraćeni, pjevati pred publikom?
– Svaki koncert je praznik i svi smo se uželjeli bilo kakvih kulturnih dešavanja i druženja prije svega. A izaći pred publiku poslije svega je neizmjerno lijepo.
Koju svoju pjesmu najviše volite? 
– Baš je teško pitanje. Vidite, to više gledam kao cjeline, jer izdala sam dosta albuma i svi zauzimaju određeno mjesto otkako sam u svijetu muzike. “Pšeničice, sitno sjeme” je sevdalinka koju bih izdvojila, iako je nikada nisam izvodila, niti snimila.
Koji vlastiti koncert ćete uvijek pamtiti?
– Posebna sam po tom pitanju. Sjećam se svakog nastupa i vjerujte mi da se teško mogu opredijeliti za samo jedan. Ali, evo, navest ću koncert na trgu Trafalgar u Londonu s umjetnicima iz deset zemalja zapadnog Balkana.
Ko su vam omiljeni pjevač i pjevačica?
– To zaista ovisi o muzičkom žanru. Puno je vrhunskih umjetnika i umjetnica i teško je izdvojiti samo jednog ili jednu. Ako govorimo o sevdahu, onda bih navela doajene Safeta Isovića i Nadu Mamulu. Mada, pomenula bih još mnoge.
S kim biste od muzičara voljeli sarađivati? 
– Surađivala sam s mnogim umjetnicima sa svih meridijana. I vjerujte mi da je to konstanta u mom životu. Uvijek je neka nova inspirativna priča, i sigurna sam da će tako biti i u budućnosti.
Kojoj se osobi današnjice divite?
– Običnom čovjeku koji uspijeva živjeti sa svim nedaćama  koje nosi život u 21. stoljeću.
Koju knjigu svima preporučujete?
– Ljubav i prepreke Aleksandra Hemona.
Putovanje koje ćete zauvijek pamtiti?
– Indija.
Šta vas inspiriše?
– Priroda. Ptičice, cvijeće, drveće i koji potočić.

Gracija 424, juli 2022.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img