Nedavno objavljeno

WIZZ AIR OBAVIO PRVI ZELENI LET IZ BUKUREŠTA DO LIONA

Wizz Air, najbrže rastuća aviokompanija u Evropi, obavio je svoj promotivni zeleni demonstracijski let na posebnoj ruti između Bukurešta i Liona. Operacije su podrazumijevale djelimično korištenje održivog avionskog goriva (SAF) - gorivo koje je proizvedeno od održivih sirovina.

Uključujući još održivije prakse, let je poletio s međunarodnog aerodroma Henri Coanda u Bukureštu i sletio na aerodrom Lyon-Saint Exupery, kao dio zajedničkih napora velikih aviokompanija i povodom održavanja konferencije o održivoj mobilnosti Evropske unije – „Dana povezivanja Evrope 2022.“.

Dovedene na viši nivo kroz avion Airbus A321neo, osnovni proizvod u izdržljivoj avijaciji, zelene demonstracione operacije koje koriste djelimično održivo avionsko gorivo (SAF) predstavljaju ključni trenutak za Wizz Air i avioindustriju. Održivo avionsko gorivo (SAF) je mješavina konvencionalnog avionskog goriva i biomlaznog goriva, napravljenog od otpada i ostataka koji potiču iz kružne ekonomije, što može smanjiti emisiju CO2 do 90% tokom svog životnog ciklusa. Tokom demonstracionih operacija, Wizz Air je uzeo 4,5 tona mješavine SAF goriva (dobijenog od korištenog jestivog ulja) koja se sastoji od 30% čistog SAF-a i 70% goriva Jet A1. Ovo je pomoglo Wizz Airu da postigne trenutno najniže moguće emisije po putničkom kilometru u Evropi od aviokompanija koje učestvuju u ovom održivom naporu. Wizz je letio sa mješavinom SAF-a od 14,2%, što je rezultiralo smanjenjem emisije CO2 od 12,8%. Aviokompanija već koristi flotu efikasnih motora i aviona svjetske klase, koji su ključni za niske emisije. Wizz Air je ponosan što ima jednu od najmlađih flota u Evropi, sa prosječnom starošću flote od 4,93 godine, koja će nastaviti da se poboljšava i smanjuje na 3,6 godina do 2024. godine, a još više na 3,2 godine do 2026. godine.

Ovo je bio zeleni let i u pogledu pruženih usluga, pokazujući da se održiva avijacija može implementirati na svim nivoima iskustva putovanja, uz istovremeno pružanje vrhunskih usluga putnicima. Tokom leta, novinari, influenseri, članovi posade i svi putnici naučili su više o ekološkim programima Wizz Aira direktno od Johana Eidhagene, direktora ljudskih resursa i ESG službenika u Wizz Airu, saznali su kako dodatno smanjiti svoj ekološki otisak kada se odluče za let. Kapetan leta također je podijelio detalje o postojećim inicijativama aviokompanija za uštedu goriva koje doprinose vodećim performansama Wizz Aira u pogledu intenziteta ugljika. Wizz Air je ohrabrio putnike da putuju sa što lakšim prtljagom, da prikupljaju otpad koji se može reciklirati te da biraju između veganskih obroka koje su im nudili.

Wizz Air, prepoznata kao „Najodrživija niskotarifna aviokompanija”

Wizz Air je prepoznat kao vodeća aviokompanija u opcijama održivog putovanja, kontinuirano poboljšavajući svoju ocjenu održivosti proteklih godina. Potkrepljujući svoju posvećenost održivosti i naglašavajući glavne razloge zašto je to najzeleniji izbor za letenje, Wizz Air je početkom 2022. pokrenuo kampanju ‘Fly the Greenest’. Prije samo nekoliko dana, 27. juna, Wizz Air je proglašen za „Najodrživiju niskotarifnu aviokompaniju” u okviru World Finance Sustainability Awards 2022, objavljene u ovogodišnjem ljetnom izdanju časopisa World Finance. Sada već četvrtu godinu, Svjetska nagrada za finansijsku održivost slavi kompanije koje stavljaju zelene vrijednosti u prvi plan svog poslovanja i ulažu napore u tom smislu u svojim poljima poslovanja.

Putnik koji putuje Wizz Airom imat će u prosjeku CO2 otisak od samo 57,2 grama po putničkom kilometru (prije COVID-a). Kad bi svaka aviokompanija bila jednako efikasna, evropske emisije CO2 iz avijacije bi se smanjile za 34%. Osim moderne flote, Wizz Air ne leti polupraznim avionima, nema sjedišta u poslovnoj klasi i leti samo direktnim rutama. Dakle, izbjegava nepotrebno zagađenje i prihvatanje transporta s niskim emisijama.

Johan Eidhagen, direktor ljudskih resursa i ESG u Wizz Airu, rekao je: „Wizz Air je najbrže rastuća aviokompanija u Evropi i ima ambicioznu strategiju rasta, planirajući proširenje svoje flote i tima posvećenih pilota i članova posade. Trudimo se da svakog dana opslužujemo sve više putnika i nastavljamo da pružamo pristupačna putovanja za sve, na najodrživiji način. Danas smo letjeli zajedno s prvim zelenim demonstracionim letom iz Bukurešta za Lion, u iščekivanju konferencije o održivoj mobilnosti „Dani povezivanja Evrope“ u EU. Ovaj specijalni let pokazuje našu posvećenost zelenijoj budućnosti za sektor avijacije. Želio bih da se zahvalim svim svojim kolegama koji su radili na tome da Wizz Air bude jedna od najodrživijih aviokompanija u Evropi i svim putnicima koji se odluče da lete najzelenijim svakim danom!”

Ovi napori i poboljšanja rezultat su angažmana Wizz Aira na održivosti i dokazuju da je poslovanje aviokompanije održivo i uspješno, što će podržati Wizz da utrostruči svoju veličinu, ima 20.000 zaposlenih i 500 aviona u svojoj floti do kraja decenije. Ne samo da Wizz Air ima jedan od najnižih ekoloških otisaka na kontinentu po putničkom kilometru, već i kontinuirano prima sve više potpuno novih aviona u svoju flotu i zaposlio je preko 1.000 novih stjuardesa i 400 pilota u prvih pet mjeseci 2022. prednjači povratak sektora avijacije.

Latest Posts

Raport

spot_img