Nedavno objavljeno

Kako ispravno koristiti varikinu

Pravila za upotrebu preparata na bazi hlora u kući

Osim za izbjeljivanje veša, varikina ili izbjeljivač koristi se i za čišćenje kuće – naročito za sanitarije, WC šolje i pločice. Također služi za dezinfekciju površina u kući.

ZA RUČNO PRANJE VEŠA: 100 ml varikine uspite u 10 litara vode. Ne treba je miješati sa deterdžentom. Veš treba oprati, pa ostaviti da stoji u ovom rastvoru desetak minuta, a na kraju temeljito isprati.

Vodite računa o tome da će varikina uništiti boje, pa obojeni veš možete samo vrlo kratko i vrlo oprezno potopiti u rastvor.

ZA MAŠINSKO PRANJE: Oko 50 ml varikine uspite  pregradu za predpranje, a deterdžent koristite uobičajeno.

Da biste skinuli flekove, nikada nemojte sipati varikinu direktno na veš. Napravite jači rastvor – oko 50 ml na litar vode – pa u njega potopite veš i ostavite da stoji pet minuta. Potom operite na uobičajen način.

ZA ČIŠĆENJE SANITARIJA I POVRŠINA: Rastvorite 200 ml u 5 litara vode, očistite površine, ostavite da stoji najmanje desetak minuta, a zatim isperite. Ako su površine prekrivene keramičkim pločicama, varikinu nije potrebno ispirati.

ZA WC ŠKOLJKU: U WC šolju naspite razblaženu varikinu i WC četkom pređite unutar cijele šolje. Ostavite kiselinu da odstoji 5 minuta pa pustite vodu.

Latest Posts

Raport

spot_img