Nedavno objavljeno

Remix kultne pjesme Grbavica potpisuje Billain

U sklopu projekta "Grbavica – 30 godina nakon" produciran je remix kultne pjesme Grbavica koju je svojevremeno napisao Mustafa Čizmić, a u remix izdanju je predstavlja Adis Kutkut Billain

U sklopu projekta “Grbavica – 30 godina nakon” produciran je remix kultne pjesme Grbavica. Remix je kreirao Adis Kutkut – Billain, jedan od najznačajnijih producenata elektronske muzike u BiH i regiji, dobitnik nagrade Ambasador za najboljeg izvođača elektronske muzike u regiji jugoistočne Evrope za 2021. Također, snimljen je i video spot “Grbavica – 30 godina nakon”, kojeg je režirao Alen Alilović, diplomirani režiser, autor brojnih značajnih filmskih i video ostvarenja i veliki navijač FK “Željezničar”.

Podsjetimo, projekat “Grbavica – 30 godina nakon”, kojeg realizuje Fondacija “Sarajevo Navigator” u saradnji sa FK “Željezničar”, a uz podršku Visit Sarajevo – Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ministarstava kulture i sporta i boračkih pitanja Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te Udruženja navijača FK “Željezničar”, ima za cilj obilježiti značajne datume za historiju Kantona i Grada Sarajeva, Općine Novo Sarajevo, naselja Grbavica i fudbalskog kluba “Željezničar”.

Remix pjesme “Grbavica” se može besplatno preuzeti sa web stranice www.grbavica.ba, na kojoj možete pogledati i video spot “Grbavica – 30 godina nakon”.

Za 8. maj zakazano je otvorenje izložba fotografija “Grbavica – 30 godina nakon”, koja će biti postavljena u FAN Shopu FK “Željezničar”. Sva izložena djela moći će se kupiti, a dio sredstava od prodaje bit će usmjeren u humanitarni “Plavi fond”, čiji je moto “Od Željinih navijača, srcem za zajednicu”. Kulminacija projekta “Grbavica – 30 godina nakon” bit će koncert grupe “Čizma i Proleteri sa gostima”, koji je zakazan za petak, 13. maj na platou iza istočne tribine stadiona Grbavica, onom na kojem je postavljena čuvena “Željina” lokomotiva.

Podsjećanja radi, Mustafa Čizmić – Čizma jedan je od autora sada već kultne pjesme “Grbavica”, koja je među najljepšim muzičkim numerama snimljenim tokom agresije na BiH i jedna od rijetkih pjesama iz ratnog perioda koje su aktuelne i dan-danas, jer je upravo ta pjesma danas nezvanična himna FK “Željezničar” i njegovih brojnih navijača.

Adis Kutkut Billain/ Foto: Nikola Blagojević

Mustafa Čizmić – Čizma odrastao je na Grbavici, te je jedan od osnivača kultne grupe “Bolero”, koja je ponikla u nekadašnjem Domu “Vaso Pelagić”, a danas Centru za djecu i mlade na Grbavici. Ne treba ni napominjati kako je Čizmić od malih nogu ljubitelj plave boje i navijač FK “Željezničar”.

Mustafa Čizmić, autor pjesme “Grbavica”

Čizmić je 100% ratni vojni invalid, ranjen na položaju nasuprot Grbavice, kod Hotela “Bristol”, kao pripadnik Specijalnog odreda policije, popularnih „Vikićevaca“ i nosilac je Zlatne policijske značke. U znak zahvalnosti za njegov doprinos Grbavici, Upravni odbor FK “Željezničar” je još u februaru podnio inicijativu prema Općini Novo Sarajevo da se Mustafi Čizmiću, autoru pjesme “Grbavica”, čovjeku koji je stao na branik svoga grada kad se to moralo i to skoro platio životom, dodijeli javno priznanje Općine Novo Sarajevo za 2022. godinu.

Ulaz na koncert, koji će biti održan u petak, 13. maja koštat će 15 KM, a sav prihod ostvaren realizacijom tog događaja bit će usmjeren u svrhu konsolidacije poslovanja FK “Željezničar”.

Latest Posts

Raport

spot_img