„FLAMENCO BALCÁNICO“ MERITE MORIĆ DONOSI FUZIJU SEVDAHA I FLAMENKA

Bh. umjetnica sa pariškom adresom na prvom albumu spojila špansku i balkansku kulturu

Nedavno objavljeno

Bosanskohercegovačka umjetnica sa pariškom adresom, Merita Morić, danas je objavila svoj prvi album „Flamenco Balcánico“ koji je dostupan na svim muzičkim digitalnim  platformama. Ovaj muzički projekat jedinstveni je virtuozni spoj španske i balkanske kulture. Meritin  prvijenac sadrži osam pjesama širokog muzičkog spektra: fuzija sevdaha, francuskih šansona, te  autohtonog andaluzijskog zvuka. 

Slučajni susret u Granadi sa renomiranim flamenko gitaristom Jeronimo Mayom rezultirao je stvaranjem umjetničkog djela kojim se jako ponosim. Zbog zajedničkih karakteristika flamenka i  sevdaha, tradicionalnih predstavnika spomenutih kultura, nije nam trebalo dugo da kroz muziku  shvatimo koliko je snažna historijska povezanost naroda koji naseljavaju prostore na jugu evropskog  kontinenta“, kazala je Merita Morić

Album “Flamenco Balcánico” snimljen je u muzičkom centru Pavarotti u Mostaru, dok miks i mastering  potpisuju Mahir Sarihodžić i Borjan Milošević iz studija Longplay u Sarajevu. Osim Jeronima i  Merite, u snimanju su učestvovali i Keko Galindo (udaraljke) i Mustafa Šantić (klarinet i harmonika).  Snimanje albuma finansijski su podržali Ambasada Republike Francuske u BiH, Francuski Institut u  BiH, Ambasada Kraljevine Španije u BiH i APP IT d.o.o.  

Bh. pjevačica rođena je u Goraždu tokom agresije na BiH. Pjevati je počela tokom djetinjstva, te je pohađala muzičku školu u Sarajevu. Zaljubljenica u ” Chanson française” prije pet godina otišla je u  Francusku, gdje je pjevala bosanske i balkanske pjesme. Oduševljena flamenko muzikom, odlučila je  nastaviti put do Granade gdje je postala privržena i tom stilu pjevanja. Tu je upoznala renomiranog  flamenko gitaristu Jeronima Mayu. 

Jeronimo Maya rođen je u Madridu 1977. godine u romskoj porodici jakih flamenko korijena. Potomak  je gitarskog maestra Ramona Montoya. Njegov otac Felipe Maya, profesionalni gitarist i njegov ujak  Ricardo Losada el Yunque, poznati pjevač, učili su ga da živi i poštuje flamenko. Jeronimo je danas  jedan od najistaknutijih flamenko gitarista koji oduševljava svojom kreativnošću i osjećajem za ritam, a  bh. publici prvi put se predstavlja upravo projektom „Flamenco Balkanico“. 

  

Pročitaj još
Related

Kampanja „Kojeg je roda Ustav?“ privukla pažnju javnosti na društvenim mrežama

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ pokrenula je promotivnu kampanju...

Špageti s pestom od potočarke

POTREBNO: 1 svežanj potočarke, 2 kašike preprženih pinjola, kora jednog limuna, 1 česno...

Salata bez salate

Salata nas uvijek asocira na zelenu salatu. Ukoliko je...