Nedavno objavljeno

DEVET DANA DO PREMIJERE BALETA “ŽETVA”

U godini u kojoj slavimo 100 godina rada i postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo, slavimo i 70. rođendan Baleta kao i 70. godišnjicu postojanja naših prijatelja i poslovnih partnera, kompanije Bosnalijek BiH.

Simbolično, premijerom baletne predstave “Žetva”, kompozitora Borisa Papandopula, čiju koreografiju i režiju potpisuje Edina Papo, pod dirigentskom palicom Samre Gulamović, biće obilježen ovaj značajni jubilej. Prva premijera zakazana je za utorak, 28. decembar u 19.30 i biće upriličena za zvanice Narodnog pozorišta Sarajevo i kompanije Bosnalijek BiH. Druga premijera na repertoaru je u srijedu, 29. decembra i otvorena je za publiku.

Podsjećamo, paralelno sa Operom, 1946. godine, osnovan je mali baletni ansambl Narodnog pozorišta, ali se pravi početak rada sarajevskog Baleta veže za predstavu “Žetva”, prvi balet kojeg su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo, 25. maja 1950. godine, postavili kompozitor Boris Papandopulo, koji je tada djelovao u sarajevskoj operi, i čuvena ruska balerina Nina Kirsanova.

Sedam decenija postojanja sarajevskog Baleta obilježile su impozantne i značajne izvedbe te 150 premijera među kojima posebno mjesto zauzimaju praizvedbe djela domaćih autora.

Sedamdeset godina sarajevski Balet navršio je prošle godine ali zbog pandemije i pogoršane epidemijske situacije, proslava i obilježavanje su malo sačekali.

Latest Posts

Raport

spot_img