Nedavno objavljeno

Nestlé objavio rezultate prodaje za prvih devet mjeseci u 2021. godini

Najveća prehrambena kompanija na svijetu predstavila je danas poslovne rezultate za prvih devet mjeseci ove godine, te se osvrnula na uspješnost i nastavak lokalnih ulaganja u inovacije, digitalizaciju i održivost:

– Organski rast dosegao je 7,6%, sa stvarnim internim rastom od 6,0% i rastom cijena od 1,6%. Rast je podržan stalnim rastom u maloprodaji, kontinuiranim oporavkom kanala za konzumaciju izvan kuće, povećanjem cijena i povećanjem tržišnog udjela.
– Ukupna prodaja porasla je za 2,2% na 63,3 milijarde CHF, u odnosu na isti period prošle godine (61,9 milijardi CHF). Međunarodna razmjena smanjila je prodaju za 2,0%, a neto prodaja je smanjena za 3,3%.
– Daljnji napredak u upravljanju portfeljem: 9. augusta 2021. godine Nestlé je dovršio kupnju The Bountiful Company ključnih brendova.
– Ažurirane smjernice za 2021. godinu: očekuje se organski rast prodaje za cijelu godinu u visini između 6% i 7%. Očekivana osnovna marža operativne dobiti pri trgovanju je oko 17,5%, odražavajući početna kašnjenja između razdoblja porasta cijena pod pritiskom troškova i određivanja cijena, kao i jednokratne troškove integracije povezane s kupnjom The Bountiful Company ključnih brendova. Nakon 2021. godine, srednjoročni izgledi za nastavak umjerenog poboljšanja marže ostaju nepromijenjeni. Očekuje se da će se temeljna zarada po dionici u stalnoj valuti i učinkovitost kapitala povećati ove godine.

Mark Schneider, glavni izvršni direktor kompanije Nestlé je komentirao: “Zadovoljni smo snažnim organskim rastom u posljednjih devet mjeseci, potaknutim širokim doprinosima iz većine geografskih područja i kategorija. Neumoran fokus naših timova na lokalnu izvedbu i agilnost omogućila nam je kretanje kroz razdoblje porasta cijena pod pritiskom troškova i ograničenja lanca opskrbe. U trećem tromjesečju povećali smo cijene na odgovoran način, zadržavajući snažan stvarni interni rast. Ulaganja u inovacije, digitalizaciju i održivost dodatno su podržala rast povećanjem relevantnosti i diferencijacije naše ponude. Nestlé nastavlja poduzimati aktivnosti za  održivost. Nedavno smo iznijeli svoje planove za potporu prelazu na sisteme regenerativne prehrana, što će pomoći u postizanju naših klimatskih ciljeva jer blisko sarađujemo s poljoprivrednim zajednicama širom svijeta kako bismo poboljšali zdravlje tla, obnovili cikluse vode i dugoročno povećali biološku raznolikost.” 

Kada je riječ o zoni EMENA (Evropa, Srednji Istok i Sjeverna Afrika) po kategorijama proizvoda, Purina PetCare zabilježila je dvocifreni rast zahvaljujući premijskim markama Felix, Gourmet i Purina Pro Plan, kao i veterinarskim proizvodima. Prodaja kafe porasla je za gotovo 10%, podržana snažnim rastom za NESCAFÉ i Starbucks proizvoda za kućnu upotrebu, s kontinuiranim inovacijama u svim kategorijama kave. Nestlé Professional izvijestio je o snažnom dvoznamenkastom rastu, čemu je pridonio daljnji oporavak kanala za konzumaciju izvan kuće . Velika potražnja za Garden Gourmet i Mindful Chef djelomično je nadoknadila blago negativan rast  MAGGI proizvoda i smrznute pizze, nakon povećane potražnje u 2020. godini. Prehrana dojenčadi je u trećem tromjesečju zabilježila visok jednoznamenkasti rast uz nastavak povećanja tržišnog udjela.

Laurentiu-Florin Dimitiru

Rezultati poslovanja na JI tržištu su u proteklih 9 mjeseci usklađeni s našim ciljevima, dosegavši organski rast od 10,1%. Regija Sjevernog Jadrana (Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina) doprinijela je tržišnim rezultatima s 9,6% organskog rasta, s tim da su kategorija pića (NESCAFÉ) i hrana za kućne ljubimce (Purina), kao i odlična ljetna turistička sezona, najveći kontributori rastu. Uspješnim rezultatima su doprinijeli i naši dugogodišnji partneri i distributeri, MCI. Nastavljamo istraživati i pomicati granice mogućeg kada je riječ o hrani, fokusirajući se na okus, nutritivnu vrijednost proizvoda i stvaranje rješenja koja doprinose boljitku planete. Ne posustajemo ni sa podrškom lokalnoj zajednicu kroz ulaganja u projekte koji podržavaju roditelje u odgoju zdravijih generacija, doprinose zapošljivosti mladih, te one koje doprinose razvoju svijesti o važnosti očuvanja okoliša“, izjavio je Laurentiu-Florin Dimitiru, generalni direktor Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Latest Posts

Raport

spot_img