spot_img

Novi bend i novi album Vladimira Mićkovića i Adisa Sirbubala

Bend VLADIMIR osnovali su krajem prošle godine Vladimir Mićković i Adis Sirbubalo, a već u martu u produkciji Gramofona iz Sarajeva snimili su album istoimenog naslova - Vladimir.

spot_img

Uz vokalistu Mićkovića i akordionistu Sirbubala, ritam sekciju benda čine kontrabasista Dinko Šimunović i perkusionista Anes Beglerbegović, a za snimanje albuma bili su angažovani različiti gostujući muzičari iz Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, poput Josepha Tawadrosa koji svira arapsku lutnju, Mehe Radoovića na klarinetu i neju, Mustafe Behmena na gitari i buzukiju te Vedrana Čička na mandolini, dok su prateće vokale pjevali Mario Zovko, Ivo Jurić i Dado Šarić.

Album je za Gramofon producirao Edin Zubčević koji je, u martu u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, i snimio album, dok je dodatna snimanja radio Sirbubalo u Sarajevu. Miks i mastering je uradio Johannes Wohlleben u njemačkom studiju Bauer u Ludwigsburgu. Naslovnicu albuma je dizajnirala Ajna Zlatar a naslovnu fotografiju je snimio Dženat Dreković.

Vladimir Mićković, istraživač je i sakupljač tradicionalnog repertoara koji iza sebe ima nekoliko diskografskih izdanja – Arkul, Kalafat, Haver… dok je Sirbubalo multiinstrumentalista, kompozitor i aranžer koji je ove godine već objavio dva albuma za Gramofon – klavirski solo album nastupa na Jazz Festu i duet sa Zaninom Berbićem. 

Mićković je odabrao repertoar albuma Vladimir a Sirbubalo je napisao aranžmane za sefardske pjesme koje su tokom vremena i tokom putovanja od Andaluzije do Balkana doživjele brojne transformacije. Pjesme izabrane za njihov prvjenac već decenijama se pjevaju u Mostaru, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu, Bitoli i Solunu, a nastale su prije, tokom i nakon Drugog svjetskog rata. Većina pjesama su tradicionalne. Tri pjesme u repertoaru benda VLADIMIR je napisala Flory Jagoda.

Na YouTubeu su već dostupne četiri pjesme sa ovog sjajnog albuma koji će biti objavljen narednog mjeseca. 

Možda vas zanima

Stay Connected

108,942LikesLikes
4,886SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img