Nedavno objavljeno

Hljeb od žare

POTREBNO:
20 gr svježe germe,
50 + 200 ml mlake vode,
1 kašičica šećera,
1 kašičica + 300 gr glatkog brašna,
100 gr integralnog brašna,
2 ravne kašičice soli,
30 gr otopljenog putera,
50 do 100 gr mladih vrhova žare,
tostirane sjemenke susama i lana

PRIPREMA: Germu razmrvite u 50 ml mlake vode vode, dodajte po 1 kašičicu šećera i brašna pa pustite da se germa digne. U zdjelu samostojećeg miksera stavite glatko i integralno brašno, so i otopljeni puter. Dodajte germu i 150 ml vode te uz pomoć nastavka za tijesto miksajte na srednjoj brzini. Tijesto stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite na toplom da se diže otprilike sat vremena.
Za to vrijeme dobro operite žaru, pa je dinstajte na tavi bez dodavanja masnoće dok ne ispari sva tekućina. Ohlađenu narežite na manje komade. Dignuto tijesto šakama spljoštite na pobrašnjenoj površini. Po tijestu rasporedite žaru pa premijesite tijesto. Oblikujte štrucu i stavite u duguljasti kalup obložen papirom za pečenje. Lagano premažite površinu vodom i pospite sjemenkama.
Uključite rernu na 200ºC i nakon 1 minute ugasite te stavite kalup s tijestom u ugašenu rernu da se diže. Kad je tijesto dignuto, ponovo uključite rernu na 200ºC i pecite 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180ºC i pecite još otprilike 15 minuta dok korica ne dobije lijepu boju. Izvadite hljeb iz kalupa, omotajte ga u kuhinjsku krpu i stavite na rešetku da se ohladi.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img