Torta od jabuka s cimetom

Nedavno objavljeno

POTREBNO:
200 g brašna,
130 g šećera,
140 g putera,
žumance,
kašika limunovog soka,
jedna velika Golden jabuka,
cimet, so

PRIPREMA: Umutiti brašno, malo soli i cimeta, 40 g šećera i 100 g putera, dodati žumance umućeno s limunovim sokom. Umijesiti tijesto, oblikovati loptu, prekriti krpom i držati na prohladnom mjestu oko pola sata. Jabuku poprečno izrezati na kriške i odstraniti sjemenke. Kalup premazati puterom, posuti sa 60 g šećera, složiti jabuke te posuti s ostatkom šećera i komadićima putera. Tijesto rastanjiti na pola centimetra debljine i staviti preko jabuka. Kalup staviti na zagrijanu ringlu 3-4 minuta kako bi se šećer karamelizirao, a zatim peći u rerni 35-40 minuta na 180 ºC. Lagano ohlađenu tortu pažljivo prevrnuti na tanjir i servirati.

Pročitaj još
Related

Sladoled umjesto obroka

Sladoled je hranjiv, ukusan i osvježavajući. Kremasti je bogat...

Rolat od paprika i sira

POTREBNO: Po 200 g crvenih, žutih i zelenih paprika, 320 g...

Kampanja „Kojeg je roda Ustav?“ privukla pažnju javnosti na društvenim mrežama

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ pokrenula je promotivnu kampanju...