Nedavno objavljeno

Musaka od starog hljeba, kelja i šampinjona

Musaka je uvijek dobar izbor za ručak, to je izdašan obrok kojeg vole svi ukućani. Domaćice imaju veliki izbor povrća i začina koji ovom jelu daju uvijek drugačiji ukus.

POTREBNO : 250 gr sušene pršute, 200 gr lisnatog kelja,400 gr šampinjona, 2 veće ljutike, pola struka prase, prstohvat majčine dušice, 1 kašika sjeckanog peršuna, 500 ml mlijeka, 4 jajeta, 1 francuski hljeb, 200 gr cheddar sira,
4-5 česna bijelog luka, 2 kašike kisele pavlake, po ukusu so,biber,vegeta, ulja za prženje

PRIPREMA: U tavi prepržite pršutu, izvadite je i ostavite na stranu. U to isto ulje dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i pržite dok ne postane staklasta,dodajte isjeckanu prasu i pržite dok ne omekša. Dok se luk prži, očistite i operite šampinjone i isijecite i ih na malo deblje listiće, dodajte ih luku i pržite dok tečnost ne uvri. Dodajte sitno sjeckanu majčinu dušicu i pasirani bijeli luk,pa tek na kraju sitno isjeckani kelj. Pobiberite i posolite po ukusu, pa ostavite na stranu da se malo prohladi. Dodajte sitno sjeckani peršun. Vatrostalnu posudu malo podmažite puterom. Francuski hljeb isijecite na tanke kriške i poredajte po dnu posude. Preko stavite trećinu smjese šampinjona i kelja i preko pospite trećinom propržene pršute, pa na to narendajte četvrtinu sira. Tako uradite još dva puta i završite hljebom. Umutute jaja, pavlaku i mlijeko i prelijte preko hljeba. Ostavite 15 minuta da odstoji. Narendati ostatak sira preko prelivenog hljeba. Pokrijte folijom, dobro zatvorite i stavite u rernu da se peče pola sata na 180°C, otkrijte i pecite još pola sata ili malo duže dok vam gornja kora ne porumeni.

 

Latest Posts

Raport

spot_img