Nedavno objavljeno

Mafini od heljde i povrća

Ideja za večeru nikada nije dosta. Donosimo vam recept za vrlo ukusne i izdašne zalogaje

POTREBNO: šolja heljdinog brašna, 1/3 šolje kukuruznog brašna, kašičica praška za pecivo, 3 kašike mljevenog lana, ravna kašičica soli,biber, pola kašičice mljevenog muskatnog oraščića, 3 jaja, šolja jogurta, sok i narendana kora od pola limuna, 3 kašike kisele pavlake, 100 gr bijelog sira, 200 gr sjeckanog špinata ili blitve, 2 narendane mrkve, narendan crni luk, za posipanje sjemenke tikve

PRIPREMA: Zagrijte rernu na 175°C. Pripremite povrće tako što ćete oguliti i na krupno narendati mrkvu i crni luk. Špinat operite i pospite malo solju i ostavite da odstoji dok pripremite sve sastojke. Zatim ga dobro ocijedite i nasjeckajte. Ako koristite blitvu, operite je i ubacite na minut u ključalu posoljenu vodu, ocijedite i nasjeckajte. Izmiješajte dvije vrste brašna, prašak za pecivo, mljeveno laneno sjemenje, so, biber i muskatni oraščić ( suhi sastojci).

U velikoj zdjeli izmiješajte ručnom mutilicom jaja, jogurt, pavlaku, a zatim i narendanu koru i sok od pola limuna. Dodajte mrkvu, luk i špinat ili blitvu. To fino izmiješajte, a zatim dodajte i lagano umiješajte suhe sastojke.

Napunite smjesom modlice za mafine i pospite ih tikvinim sjemenkama.

Pecite u zagrijanoj rerni oko 20-25 minuta.

Latest Posts

Raport

spot_img