DENI MEŠIĆ I IDA SEFIĆ: Tara i Beti ispunjavaju jedna drugu, a i nas dvoje

0
548

Mladi glumac Deni Mešić i njegova djevojka Ida Sofić svoj sarajevski dom dijele s devetogodišnjom zlatnom retrivericom Tarom i vajmarskom ptičarkom Beti, starom tek godinu dana.

Taru je Deni dobio na poklon od roditelja, kako kaže, nakon dugog nagovaranja (“Od prvog trenutka kada smo se ugledali pa do danas, Tara i ja imamo posebnu vrstu odnosa i poštovanja jedno prema drugom.”), dok je Beti stigla iz Sombora, kada su se Ida i on odlučili da imaju još jednog psa. “Bio je izazov čekati da je Tara prihvati kao člana porodice, ali to nije trajalo dugo. I od tada njih dvije ispunjavaju jedna drugu, a i nas”, govori Deni.

Tara i Beti su posebne po mnogo čemu: dok je prva dominantna i zaštitnički nastrojena prema Deniju i Idi, dotle je Beti razigrana, vrckasta, energična i dosta spontanija od Tare. “Tara nije baš zainteresovana za druge pse, a Beti mnogo voli da se igra s njima i nije joj bitna ni veličina ni rasa, pa čak ni vrsta životinje. Naprimjer, neki dan nam je iz akvarijuma iskočila ribica, a Beti ju je uzela u usta, donijela je kod mene i lizala je, dok bi je Tara vjerovatno pojela!”, priča Deni te dodaje kako je za vajmarske ptičare karakteristična anksioznost ako su razdvojeni od vlasnika, a posebno je izražena do druge godine života. Tako ih je kod kuće često znalo sačekati iznenađenje u vidu pojedenih papuča, tena, zidova i  komoda. “Ali, već sad je dosta bolja. Sačekat ćemo još godinu da se potpuno smiri”, govori Deni smijući se. On i Ida koriste svaki slobodan trenutak za druženje sa Beti i Tarom. Bilo da se radi o šetnji po kvartu ili odlasku u park za pse na Vilsonovom šetalištu, obje uživaju kad su napolju. “Beti je pas sa mnogo energije tako da je nju potrebno istrčavati svaki dan, dok je Tara starija pa joj nije toliko važno da provodi previše vremena vani.”

Ida i Deni su podijelili obaveze prema ljubimcima i njima prilagođavaju svoje slobodno vrijeme, a ako su oboje slobodni, zajedno ih šetaju i treniraju. I naklonost je podijeljena, dodaje Deni: “Tara je više vezana za Idu, dok je Beti za mene. Ali mislim da nas obje vole podjednako, kao i mi njih.” Lani ih je Tara pratila na ljetovanje na Bol, a ove godine planiraju voditi i Beti. Usto, u njihovom domu živi i veliki amazonski papagaj Koko te više od 40 ribica koje plivaju u akvariju od 250 litara. “Oboje volimo životinje”, veli Deni. “Mnogo nas ispunjavaju i uživamo u njima. I iskreno mislim da nećemo stati na ovoj brojci.”

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here